sunnuntai 11. elokuuta 2013

WoW merinosilkkibambu


Todellinen haaste Tour de Fleecen aikana oli minulle tämä merinosilkkibambulanka, jonka valmistumista epäilin kovasti. Vihasin koko projektia alusta loppuun, vaikka valmis lanka on oikeastaan aika ihana. Minulla on huonoja kokemuksia merinosilkistä ja tiesin, etten pidä topseista, joissa on erityyppisiä kuituja omina raitoinaan. En ole osannut kehrätä niistä tasaisia säikeitä.

Kuitu: World of Wool merinosilkki ja merinosilkkibambutopsit
Väline: Majacraft Rose ratio 8,7:1 välityssuhteella
Lanka: Kolmisäikeinen 330 metriä / 150 grammaa (Ravelry)
Fiilis: Ylitin itseni ja kehityin enemmän kuin odotin. Jes!

Valitsin tämän projektin Tourille sen vuoksi, että tiesin, etten muuten kehräisi ikinä sitä valmiiksi. Merino on hiukan tahmeaa, silkki liukasta ja bambu erittäin tahmeaa. Tahmeaa siis siinä mielessä, että se tarttuu itseensä, eivätkä kuidut liu'u toistensa ohi helposti. Tämä liukkaan ja tahmean yhdistelmä on minulle aivan painajaista. Silkki pyrkii karkaamaan näpeistä, merinoa saa venyttää kunnolla ja bambua melkein repiä. Yritä siinä nyt sitten kehrätä tasaista säiettä menettämättä hermoja. Tourin ja itse itselleen asettamani pakon avulla kehräsin sinnikkäästi ja olen lopputulokseen tyytyväinen.


Pidin säikeiden ulkonäöstä jo rullalla. Musta tai oikeastaan tummanharmaa bambu tuli kivasti esiin. Englanninkielisessä maailmassa tumman ja vaalean kuidun vuorottelua kutsutaan barber poling -termillä ja se on jotain mistä pidän. Etenkin säikeellä, mutta myös valmiissa langassa. Topsi oli pääosin valkoista merinoa ja silkkiä, eikä suhteellisen pieni määrä tummaa bambua saanut lankaa näyttämään suttuiselta. Kolmas säie on kokonaan valkoista merinosilkkiä, sillä minulla oli sitä sopivasti 50 grammaa, kun merinobambusilkkiä oli 100 grammaa. Niistä oli kätevää tehdä 150 gramman kolmisäikeinen lanka. Topsit ovat World of Woolista tilaamastani villapussista. Sieltä saa edullisia jämävillapusseja, joissa voi olla mitä tahansa heidän kehruuvilloistaan tai niiden sekoituksia. Tuotteen nimi on Botany Lap Waste ja se löytyy Special Offers-sivulta. Se on edullista harjoittelumateriaalia, jos tarvitsee vaan jotain villaa halvalla.


Hitaasti mutta varmasti projekti eteni koko Tourin ajan. Kehräsin päivittäin Little Gemilläni tätä kammoprojektia ja raportoin tunnollisesti päivittäin edistystäni Ravelryssa, vaikka välillä tuntui aivan turhalta laittaa kuvia samoista rullista vain muutaman metrin täydempinä. Joka päivä arvottiin palkintoja edellisen päivän ketjuun kuvan laittaneiden kesken ja haaveet ihanista palkinnoista pitivät intoa yllä sopivasti. Voiton todennäköisyys oli aika pieni, sillä osallistujia oli toista tuhatta, mutta pakkohan se oli yrittää, kun tarjolla oli aivan ihania kuituja ja lahjakortteja vaikka minne.


 Yhden voiton kyllä sain. Suomalaiset kehrääjät -joukkuessa arvottiin Tourin lopuksi palkintoja ja voitin Mielityn pussukan ja sorvatun wpi-mitan. Olen käynyt Etsyssä kuolaamassa Mielityn tuottetita ja ilahduin kovasti pussukasta. Laitoin sinne pienet kehruutarvikkeet. Vaseliini, varahihnat, kuusiokoloavaimet, rukkivaha ja muut vara- ja lisäosat löysivät kotinsa. WPI-mitta on tammea ja sen saa lenkistä roikkumaan johonkin. Lyhenne wpi tulee sanoista wraps per inch. Lanka kierretään tasaisesti sen ympäri ja kierrosten lukumäärä antaa kätevästi arvien siitä, mihin paksuusluokkaan lanka kuuluu. Olin erityisen iloinen mitasta, sillä olin joka tapauksessa aikeissa hankkia sellaisen.

3 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Ihan selvää hopeatoffeeta tuo lanka. Kaunis ja herkullinen :) . Onnittelut myös laadukkaasta palkinnosta!

Emma kirjoitti...

Kaunista lankaa! Taidan aloittelijana unohtaa tuollaiset kuituyhdistelmät vielä pitkäksi aikaa :D

ArualMaria kirjoitti...

Hui, mikä kuituyhdistelmä. Kehruu näyttää tosi kauniilta, nostan hattua sulle! :)