tiistai 28. syyskuuta 2010

Hollywood-viikot alkavat

Koetanssit on nyt tanssittu ja SYTYCK-haasteessa alkava Hollywood-viikot, joiden aikana suunnitellaan ja valmistaudutaan haasteeseen. Ennen 17.10 alkavaa varsinaista projektia (show'ta) täytyy miettiä langan ja mallin valintaa, neuloa mallitilkut, laskea silmukkamäärät ja käydä lankavarasto läpi ja niin edelleen. Minulla ei vielä ole mitään aavistusta, mitä tekisin, mutta toivottavasti asia valkenee aika pian.

Oman haasteeni miettimisessä lähdin aivan perusasioista liikeelle. En ole oikeita ja nurjia silmukoita miettinyt vuosiin, mutta nekin voi neuloa eritavoilla. Olemme perhepiirissä seuranneet neiti Marplen neulomista miltei yhtä säännöllisesti kuin hän on tv-neulontaa harrastanut ja aina se vaan jaksaa ihmetyttää. Britit ja sitä myötä myös amerikkalaiset neulovat eritavalla, mutta lopputuloksessa se ei käsittääkseni näy. Kyse on käsittääkseni vain siitä, miten lankaa kohdellaan.

Haasteen emon viime vuotisen SYTYCK-haasteen ajatuksista oli helppo lähteä liikkeelle, sillä emolla oli sama haaste kuin minulla nyt. Sieltä bongasin kivoja Youtube-videoita ja etsiskelin lisääkin.Yllä olevassa videossa hauskasti tulee esiin, miten eri nämä tavat neuloa eroavat. Pickers ja throwers jaottelu on hyvin kuvaava. Neiti Marple neuloo, kuten britin yleensä ja kieputtaa lankaa puikon ympäri joka silmukalle erikseen. Näyttää hankalalta ja vie varmasti enemmän energiaa. Hieman tarkemmin neulomisero näkyy tässä videossa. Brittityyli näyttää vievän enemmän aikaa ja vaivaa. Kannattako tuollaista opetella.

Seuraavaksi pari videota, joissa neuvotaan hyvin brittiläinen tapa neuloa oikeita ja nurjia silmukoita. Tässä vaiheessa piti jo ottaa jämälankakassista sinistä Cascade 220 jämää ja pitkät bambupuikot ja kokeilla. Onnistuuhan se noinkin, mutta hankalaa se oli. Kireys oli kyllä vähän mitä sattuu.

Sitten se mannermainen tapa neuloa. Sehän se meikäläisten tapa oli. Juuri noin koukataan se lanka puikolla läpi ja violà. Oikeita silmukoita. Ja sitten se nurja. Hetkinen mitä se täti nyt tekee. Kiireesti kelausta taaksepäin ja puikot valmiuteen. Teet mitä? Ei mun lanka ole työn etupuolella. Ei niin nopeasti. Kuumeinen ja räkäinen neuloja ei pysy vauhdissa mukana.

Ehkä se oli vaan tyhmä video. Katsotaampa joku parempi. Youtubessa näitä riittää ja riittää ja riittää ja ... Mut hei, nehän tekee kaikki tuota kummaa langanpyöritystä. Yksi pyöritteli lanka peukalon avulla. En minä tee noin. Sitten palasin taas haasteen emon blogiin ja linkkeihin. Siellähän oli jotain tutunnäköisiä juttuja. Sieltä bongasin uudestaan seuraavan videon.No tuo on jo aika lähellä. Itseasiassa muistan ensikertaa tuota videota muutama päivä sitten katsoessani saneeni, jonkinlaisen etäisen flashbackin lapsuuteen. Joku opetti minulle tällä tavalla nurjia neulomaan, mutta ainakaan enää en tee tuolla tavalla. Hmm. Norja ei ole kaukana. Ehkä meille opetetaan norjalaisittain neulomista.

Sitten katsoin venäläisen tavan neuloa oikeita silmukoita. En huomannut mitään eroa tavalliseen, mutta mielestäni teen juuri noin. Sitä kautta päädyin katsomaan venäläistä tapaa neuloa nurja silmukka. Ensin ihmettelin, että ompa hassu juttu, mutta sitten alkoi raksuttaa. Neuloin mitään ajattelematta lisää nurjia ja hitaasti räkäiset aivoni ymmärsivät, että miltei noinhan minäkin teen. Etusormi liikkuu automaattisesti niin, että lanka tulee oikein puikolle. En vain ole voisikausiin ajatellut asiaa. Lankani pysyy miltei koko ajan työn takana, mutta etusormi tuo sen hetkittäin puikon etupuolelle. No nyt olen päässyt oikeiden ja nurjien silmukoiden juurille.Mutta ei tässä vielä kaikki! Erilaisia variaatioita on varmasti joka lähtöön. Yllä on jännä itäeurooppalainen tapa neuloa oikein silmukoita ja sitten samantyyppinen kiemurtelu nurjalla puolella. Näyttää hankalalta. Vielä hankalammalta näyttää portugalilainen tapa neuloa neulontaneulan avulla. Perulaisillakin näyttäisi olevan oma tyylinsä. Ja tämän tädin tapa neuloa toinen puikko kainalossa vasta veikeältä näyttääkin.

Lopuksi vielä hengästyttävää pikaneulontaa! Ihan noin nopeaksi ei onneksi ehkä tarvitse opetella, sillä sitten iski taas väsymys pelkästä videoiden katselusta. Minun piti selvittää miten neulotaan vasenkätisesti ja tai vasemmalta oikealle, sikäli mikäli ne jotenkin toisistaan eroavat, mutta en päässyt tämän pidemmälle. Videokavalkadi jatkunee myöhemmin nurinperisissä merkeissä, mutta nyt kuumetta mittamaan ja päiväunille.

6 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Kiitos! Mä flipsautan peukalolla langan oikeaan paikkaan neuloessani nurjia silmukoita joka on muiden mielestä hassua. Nyt voisin ruveta todenteolla harjoittelemaan tuota norjalaista tapaa.

outi kirjoitti...

Mulla nousee kuume pelkästään tätä lukiessa. olet ollut todella ahkerana flunssastasi huolimatta. Tajusin, etten ole ajatellut, miten silmukkani teen. Pitää oikein seuraavaksi miettiä ja palata tänne linkkailemaan.:)

hillanen kirjoitti...

Mielenkiintoista nähä, miten haaste etenee, vaikken itte voinukkaan osallistua. :) Blogissani on siulle tunnustus!

Miia-Rebekka kirjoitti...

Mä neulon vieläkin nurjan silmukan norjalaisittain. En edes osaa neuloa sitä muulla tavalla. Äiti neuloo aivan eri tavalla, joten kai minäkin oon sen toisen tavan joskus oppinut, mutta ei vaan oo enää mitään muistikuvaa.

Koulussa opetettiin norjalainen nurja ja siitä lähtien oon nurjan sillä tavalla neulonut.

Virve kirjoitti...

Norjalaisittain neulon minäkin nurjan enkä ole edes osannut ajatella, ettei se olisi normaali tapa. Tuota puikko kainalossa neulomista olen päässyt kerran tai kaksi näkemään livenä OuNen tapaamisessa, kun hollantilainen Dirkje on ollut paikalla.

PikkuSanna kirjoitti...

Olipa hauskoja tapoja kutoa :)

Minun ytapani on varmaan lähinnä tuota venäläistä, mutta ei aivan sitäkään. Ehkä. Pitää tarkkailla.