keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Lisää Bosworth-ihanuuksia

Marraskuussa voitin arvonnassa ja sain yhden limited edition Bosworth värttinän. Spotted Dick Midi on harvinaisesta pohjois-amerikkalaisesta tammesta (Quercus georgiana, Georgia Oak) tehty värttinä. Värttinän kara on tumma pähkinää, mutta kehrä on sitä tammea hyvin vanhasta puusta ja siinä on madonreikiä, mikä tekee siitä ihan aivan erityisen. En ole saanut napattua kunnollista kuvaa, mutta ainakin kolme pienistä rei'istä menee kehrän läpi. Ne ovat aivan hillittömän söpöjä. Spotted Dick painaa 25 grammaa ja on alemmassa kuvassa kirjava värttinä keskellä.


Kun kerran tilaa värttinän Jenkeistä niin eihän sitä kannata vain yhtä tilata. Mukaan tuli kaksi aivan yhtä erityistä värttinää, joista toisesta olen haaveillut pitkään. Kuvassa oikealla on teak-värttinä, jonka kehrä on palkista, joka on ollut Intiassa buddhalaisen temppelin osa. Temppeli vaurioitui maanjäristyksessä korjauskelvottomaksii ja säästyneistä palkeista kaksi päätyi Boswortheille Marylandiin. Temppelin tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta joitain satoja vuosia luultavasti. Temple Teak Midi -värttinä on ollut haaveissani siitä lähtien, kun näin yhdestä kuvan. Paino on aikalailla täydelliset 26 grammaa ja tämä kuten muutkin Bosworthit on todella tasapainoinen ja mikä parasta niin kaunis, että melkein itkettää. Teak on vaan niin kaunis puulaji.


Kolmanneksi värttinäksi tilasin myös spesiaali-värttinän nimeltä Summer Kitchen Mini, jonka kehrä on miltei kaksi ja puolisataa vuotta vanhaa erään mökin keittiön tammipuuta. Tammilajeja on satamäärin, mutta tämä on tiettävästi appalakkientammea (Chestnut Oak, Quercus prinus (syn. Quercus montana)) Kara on Bocotea, joka on trooppinen puulaji, mistä en niin välitä. Trooppiset puulajit eivät ole järin mielenkiintoisia. Tutut puusuvut, hedelmäpuut ja historialliset puunkappaleet ovat paljon mielenkiintoisempia kuin tropiikin kummajaiset. Toisessa kuvassa ovat kaikki viisi Bosworth-värttinääni. Tammiset oikealla ylempänä, teak keskellä, alimpana aprikoosi ja vasemmalla ylimpänä kirsikka. Päärynä ja omena on ainakin pakko saada ja uskon Bosworthien löytävän tulevaisuudessa lisää historiallisia puunkappaleita, joista sorvata uskollisille faneilleen uusia ihanuuksia. Ja olenhan minä hirvensarvivärttinäjonotuslistallakin, mutta siitä joskus toiste, kun on jotain kerrottavaakin,

Summer Kitchen on Mini, sillä isompia ei ollut jäljellä. En ole pienten värttinöiden ystävä, vaan tykkään keskikokoisista enemmän. Ravelryssa tuntuu, että moni värttinäkehrääjä pitää kevyintä mahdollista värttinää parhaana, mutta minulle alle 20 gramman värttinät tuottavat Trindlejä lukuun ottamatta hankaluuksia. Parikymmengrammaiset tuntuvat sopivan käsiini parhaiten. Tilasin ensimmäiseen Bosworth pariini Minin ja Midin, jotka painavat saman verran (24 grammaa) mutta totesin aika nopeasti, että Midi on vakaamman ja mukavamman tuntuinen. Kokoja on olemassa neljä; isoin Maxi ja pienin Featherweight, joita en ole päässyt kokeilemaan. Maxi voisi olla kiva kokeilla, mutta epäilen, etten ihastu FW:iin.


Värttinöiden mukana tuli letti The Spinning Loftin luonnonruskeaa Arlesinmerinoa, joka on aivan ihanaa. Olen keräillyt sitä muutaman viikon Mideillä ja aprikoosi-Minillä. Merino d'Arles on mukavan pehmeää ja sopii värttinäkehruuseen mainiosta. Sekin on valitettavasti erittäin limited edition. Hitsi, kun en tilannut kahta lettiä, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Ei kommentteja: