lauantai 27. helmikuuta 2016

Vohvelikuviolliset säärystimet

En malttanut lopettaa vohvelikuvion neulomista, vaan päätin neuloa samalla kuviolla lisää. Listasin aiemmin lankoja, jotka on "pakko" saada pois lankavarastosta. Siitä listasta valikoitui puikoille Viking of Norwayn Raggen. Se on paksua nylonvahvistettua sukkalankaa, turhan paksua. Isossa 150 gramman kerässä on 225 metriä. Olin aloittanut sukat ainakin kahdesti, mutta sukka näytti valtavalta, joten se sitten jäi. Paksu lanka ei ainakaan pienennä eikä hoikenna optisesti, eikä oikean kokoinen sukka näyttänyt yhtään sopivalta. Toisaalta petyin kovasti saman valmistajan Vilmaan, joka meni sukassa puhki muutamassa viikossa ja Raggen tuntuu minusta vielä pehmeämmältä, joten aloin epäillä sukkien järkevyyttä. Toisaalta innostuin säärystimistä ja päätin sitten neuloa säärystimet, sillä ne eivät mene päkiästä puhki.


Neuloin ensin vähän mallitilkkua ja laskeskelin sopivaa silmukkamäärää ja päädyin aloittamaan samalla silmukkamäärällä kuin sukatkin. Tikutin säärystintä sukkapuikoilla ja punnitsin kerää välillä, jotta osasin aloittaa joustinneuleen oikeassa kohdassa. Etukäteen mietin, että tuleeko näistä pitkät vai lyhyet, mutta lopputulos on aivan passelin mittainen. Käytin kaiken langan. Pelkäsin toisen säärystimen kohdalla langan loppumista ja jätin joustinneuleen yhden kerroksen lyhyemmäksi ja päättelin. Langanpää jäi lopulta vain muutaman sentin mittaiseksi. Senttiäkään ei jäänyt jämäksi. Se meni siis täydellisesti nappiin. Lanka oli puikoilla ihan kivaa, mutta toisaalta mikä ei olisi miellyttävää ruusupuupuikoilla. Langasta kyllä huomasin, että se on superwash-villaa. Se oli selkeästi liukasta ja kiiltävää tavalla, joka villalta yleesä puuttuu. Se näkyy myös kuvissa. Säärystimet näyttävät miltei erivärisiltä, kuin olisin neulonut ne eri värieristä, mutta siinä valo tekee tepposet. Villa heijastaa eritavalla valoa ja se saa toisen säärystimen näyttämään kirkkaamman väriseltä, vaikka ne ovat samaa lankaa samasta kerästä.

Projekti: Waffle Leg Warmers  (Ravelry)
Ohje: Omasta päästä
Inspiraatio: Blueberry Waffle Socks by Sandy Turner (Ravelry)
Koko: 38 cm pitkät
Lanka: Viking of Norway Raggen
Menekki: 150 grammaa
Puikot: Pony Rosewood 4,5 mm 20 cm ruusupuiset sukkapuikot

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Lankaa ei jäänyt ja pituus on aivan passeli ovat jo sinänsä saavutuksia, mutta kuvion valinta oli sekin optimaalinen, sillä nämä eivät saa jalkoja näyttämään tolkuttoman paksuilta, mitä kovasti pelkäsin etukäteen. Kuvion muodostamat raidat luovat sopivasti pystysuoraa linjaa. Sileä neule olisi korostanut pohkeita ikävästi. Joustinneulesäärystimiä en halunnut tehdä, sillä ne olisivat näyttäneet niin tylsiltä.

Ei kommentteja: