torstai 25. helmikuuta 2016

Kainuunharmassukat

Kävin joitain vuosia sitten Merijärvellä Kehräämö Christinassa ja ostin kainuunharmasta; sekä kehruuvillaa että sukkalankaa. Jos olisin missään Pohjanmaan kulmilla niin kävisin ehdottomasti heidän puodissaan. Ihania luonnonvärisiä lankoja, huovutusvilloja, taljoja ja muutakin villajuttuja. En tiedä onko paikan päällä vielä kehruuvillaa, mutta voihan siitä haaveilla. Menkää ihmeessä muutkin, jos olette siellä suunnalla. Nettisivut näyttivät olevan ihan uudet, joten varmasti ovat toiminnassa. He näyttivät avanneen juuri verkkokaupan. Pitääkin mennä tutustumaan.


Kainuunharmas on kotimainen maatiaislammasrotu ja se on ehdottomasti suosikkini. Ei sillä etteikö suomenlammas olisi ihanaa. Kainuunharmas on vaan vielä ihanampaa villaa. Niin pehmeää ja miellyttävää. Täytyykin ottaa kainuunharmasta kehruuprojektiksi, eikä hillota herkkuja lopputtomiin. Tämä ei ole käsinkehrättyä vaan Kehräämöstä ostamaani nylonvahvisteista sukkalankaa. Ihanaa, hiukan rasvaista luonnollisen tuntuista. Pidin kovasti näiden neulomisesta. Lankani näyttäisi olevan kaksisäikeistä, mutta nettisivuilla sukkalanka on merkitty kolmisäikeiseksi. Hyvä niin, sillä kaksisäikeinen ei ole sukkalangaksi hyvää, sillä se ei muodosta tasaista ja kulutusta kestävää pintaa yhtähyvin kuin kolmi- tai useampi säikeinen lanka. Enemmän säikeitä on aina parempi kulutuksen kestossa. En aio käyttää näitä päivittäin, vaan saunan jälkeen puhtaisiin jalkoihin.

Projekti:  Blueberry Waffle Socks (Ravelry)
Ohje: Blueberry Waffle Socks by Sandy Turner (Ravelry)
Koko: 36
Lanka: Kehräämö Christina Kainuunharmassukkalanka
Menekki: 110 grammaa
Puikot: KnitPro Symfonie 3 mm 15 cm sukkapuikot

Ohjeeksi valitsin lähinnä silmukkamäärän perusteella klassikon Blueberry Waffle Socks. Ohje on jo siirtynyt nettiarkistosivustolle, mutta näitä edelleen ihmiset neulovat. Tämä on jotenkin yksinkertaisesti hyvä malli. Tuskailin kantapään kanssa. Tulin jotenkin neuloneeksi kantalapun ensin väärään paikkaan ja sitten liian pitkäksi, Kantapää ei istunut yhtään, mutta kolmannen purkamisen jälkeen pääsin vauhtiin ja valmista tuli nopeasti, kun alun ongelmat oli selätetty,


Lopputulos on sopivan rouheat ja luontevat sukat. Neulon hyvin harvoin värjäämättömiä tai maanläheisen värisiä lankoja, sillä en tunne niitä yhtään omikseni. Minä olen ehdottomasti pinkki ja violetti ihminen, mutta kainuunharmaksen harmaa on mieleeni. En tiedä johtuuko villasta vai olenko vaan pehmennyt päästäni.

2 kommenttia: