sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Lanitium ex Machina Merinot

Syksyllä kehräsin Lanitium ex Machinan merinovilloja rukeillani. LeM:llä on uudet nettisivut ja siellä on kehruuvillaa pitkän tauon jälkeen. Mitään violettia tai vaaleanpunaista ei varmaan ole tarjolla, sillä olen ollut kärppänä paikalla päivitysten jälkeen, mutta saatte toki sellaisista haaveilla. :)


Vanhoista varastoistani kaivelin kesäksi kokoontaittuvalle matkarukilleni Majacraftin Little Gemille työn alle merinokaritsavillaa värissä Nebula. Jaoin letin kahtia ja kehräsin melko ohutta (lue: tosi ohutta) säiettä Lilyllä. Kylmän kesän kaikki parhaat terassikehruuhetket hyödynsin merenrannalla tarkkaan. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut viisasta kehrätä fraktaali eli jakaa toinen puoli letistä useaan osaan, jolloin topsin väritys olisi ollut toisessa säikeessä ja toinen olisi ollut eritavalla jaottelun vuoksi kirjavampi. Nyt langassa on selkeästi raitoja, mutta sehän voi olla ihan kivakin efekti.

Kuitu: Lanitium ex Machina merinolampaan karitsavillatopsi värissä Nebula
Väline: Majacraft Little Gem välityssuhteella 8,6:1
Kertaus: Majacraft Aura välitussuhteella 10:1
Lanka: Kaksisäikeinen 695 metriä / 140 grammaa (Ravelry)
WPI: 22
Fiilis: Tosi kiva, ohut huivilanka.

Lopputulos yllätti. En olisi ikinä uskonut, että 140 grammaa olisi mitenkään riittänyt liki 700 metriseen vyyhtiin ilman, että lanka on ompelulankaa tai pianovaijeria. Tämä on sopivan ohutta, lähempänä sukkalankavahvuutta kuin ompelulankaa. Se ei tunnu yhtään liki 700 metrin vyyhdiltä, mutta tarkistin laskelmani metrien osalta pariin kertaan ja pakko se oli uskoa. Pehmeyskin säilyä napakasta kierteestä huolimatta. Jos päättäisin tehdä juuri tällaista lankaa, niin en varmasti onnistuisi, mutta rennosti lomatunnelmissa kehräillessä tulee parasta laatua.


Tuskastuin ohuisiin lankoihin, joita ei tule juuri neulottua, joten päätin yrittää paksumpaa. Valitsin seuraavaksi hieman uudempaa varastoa Lanitium ex Machinan merino-firestar-topsin komeassa jäänsinisessä värissä. Firestar on ohutta kimaltavaa nylonia. Se on melko pehmeää, eikä juuri tunnu kehrätessä toisin kuin Angelina tai jotkut muut kimaltavat nylonit, joita kehruuvilloissa blinginä käytetään.

Kuitu: Lanitium ex Machina Merino-Firestar-topsi
Väline: Majacraft Aura välityssuhteella 7:1
Kertaus: Majacraft Aura välitussuhteella 5,4:1
Lanka: Ketjukerrattu 266 metriä / 110 grammaa (Ravelry)
WPI: 12
Fiilis: Jos rullia on monta, muista käyttää niitä!

Lopputulos on kivannäköinen, mutta harmittavasti epämuotoinen lanka. Tämä olisi ehdottomasti pitänyt kehrätä kolmessa osassa eri rullille. Ketjukertaaminen korostaa sitä, miten kehrääjä unohti jossain vaiheessa minkä paksuiseen tähtäsi ja toinen puoli langasta on selvästi paksumpaa kuin toinen. Aito kolmisäikeinen lanka olisi ollut käytettävämpi neulomisessa, mutta se on aivan liian myöhäistä valmiin langan kohdalla. Kerrattua lankaa ei voi purkaa. Tai siis varmasti joku jossain on niin tehnyt, mutta siinä ei tässä tapauksessa ole mitään järkeä. Ehkä tämä pipolankana menee, mutta tiheys muuttuu varmasti matkalla. Paksumman langan kehräämisen harjoitteleminen jatkuu,

Ei kommentteja: