perjantai 20. helmikuuta 2015

Fraktaalikokeilua


Tulipa sinisiä kuvia, mutta olkoon. Syytän pilvisen talvipäivän sinistä valoa. Kokeilin taas fraktaalia tapaa jakaa topsi, vaikka hiukan hirvitti. Topsissa oli sinisten sävyjen lisäksi liilaa, vaaleanpunaista, turkoosia ja vedenvihreää. Jaoin topsin ensin pitkittäin kolmeen osaan. Olin todella taitava ainakin omasta mielestäni. Saatoin suoraan käyttää ensimmäistä jakoa säikeisiin, sillä ne painoivat 40, 42 ja 44 grammaa. Ensimmäisen osan jaoin vielä kolmeen osaan pitkittäin. Ne kehräsin peräkkäin sinisestä päästä liilaan päähän. Toisenkin jaoin kolmeen osaan, mutta kehräsin ne liilasta siniseen päähän, sinisestä liilaan ja liilasta siniseen. Kolmannen osan jaoin vain kahteen osaan, sillä se ei jakautunut luontevasti kolmeen osaan. Molemmat kuudesosat kehräsin liilasta siniseen päähän. Näin värit sekoittuivat melko tasaisesti.

Kuitu: Lanitium ex Machina shetland-topsi värissä Alien Nation
Väline: Majacraft Aura 8,7 :1 välityssuhteella
Lanka: kolmisäikeinen 357 metriä / 123 grammaa 16WPI (Ravelry)
Fiilis: Tulipa siitä lähes tasasininen

Kehräsin siis kolme säiettä ja yritin sotkea värit mahdollisimman hyvin. Shettis kehräytyi hyvin, mutta tuntui jotenkin karheammalta kuin aiemmin kokeilemani. Kaikki lampaat eivät tietenkään ole samanlaisia rodusta huolimatta. Villaan vaikuttavat elinolot ja sää ja varmaan tähtien asennotkin. Fiilikseen varmasti vaikutti myös se, että kehräsin samoihin aikoihin merinoa ja manx loaghtania. Pehmeiden villojen kanssa vuoroteltuna lähes mikä tahansa voi tuntua pässinpökkimältä.


 Olin kertausvaiheessa hieman kauhuissani lopputuloksesta. Lanka näytti kovin kirjava. Tuijotin lähinnä värejä ja epähuomiossa kertauskierre jäi liian vähäiseksi. Epäilen tosin, että lanka menetti kylvyssä enemmän kierrettä kuin langat yleensä, sillä ensimmäisen kylvyn jälkeen kierrettä oli aivan luvattoman vähän. Onneksi kierrettä voi lisätä jälkikäteen polkemalla langan uudelleen rukilla rullalle. Viritin siis kerinlehdet esille ja pyöräytin vyyhdin rullalle. Toisella yrittämällä tuli kierrettä juuri sopivasti.


Tästä siis lähdettiin. Tässä värit ovat lähempänä totuutta. Topsi ei ollut ihan niin pehmeää kuin se shetlanninvilla, josta minulla on kokemusta. Se on tietysti nettishoppailun huono puoli, mutta vaihtoehtoja netistä ostamiselle ei juuri ole. Onneksi lanka pehmeni hieman Eucalan-kylvyssä. Ihan kaulaa vasten käytettävää neuletta en tästä tee, mutta muuten tämä varmasti menee käytössä.

Laittaisin mielelläni paljon kuvia eri vaiheista, mutta se ei liene blogissa järkevää.  Olenkin pommittanut Instagrami-tiliäni kuvilla useista eri vaiheista. Innostuin lisäilemään kuvia, kun huomasin, että uude(hko)n puhelimeni kamera on itseasiassa melko hyvä.

Ei kommentteja: