sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Maitokuidusta lankaa

Sain muutama vuosi sitten kokeiltavakseni maitokuitua, mutten sitten uskaltanut aloittaa, kun se vaikutti jotenkin vaikealta. Viime keväänä päätin ottaa härkää sarvista ja aloin kehräämään. Olin lukenut kirjaa silkin kehräämisestä ja osasin kaukaa viisaasti kiertää pahimmat sudenkuopat, sillä maitokuitu muistuttaa vähän silkkiä kehruukuituna. Maitokuitu on maitoproteiinia eli kaseiinia ja on viskoosin tyyppinen muuntokuitu. Se on ohutta, suoraa, liukasta ja erittäin pehmeää.



Kehruukokemuksena oli erikoinen. Revin topsista tupsuja ja kehräsin niitä taitteelta eli taitoin topsitupsun vasemman etusormeni yli ja kehräsin sormeni päältä. En ole aiemmin kokeillut taitteelta kehräämisetä, sillä se kuulosti vaikealta. Vaikeaa se ei ollut, mutta erilaista ja rytmiin pääseminen kaikilla uusilla tekniikoilla vie aikaa. Suosittelen kokeilemaan liukkaille kuiduille ja muutenkin. Tämä jos mikä oli liukasta kuitua.


Kuitu: valkoinen maitokuitutopsi
Väline: Majacraft Rose välityssuhteella 8,7:1
Lanka: Kaksisäikeinen 473 metriä / 70 grammaa (Ravelry)
WPI: 20
Fiilis: Ompa laskeutuva, suorastaan veltto vyyhti.

Lopputulos on ohutta kiiltävää ja hyvin laskeutuvaa lankaa. Laskeutuvuus on ihan ihmeellisellä tasolla. Vyyhti on suorastaan veltto. Lanka muistuttaa silkkiä, muttei ole läheskään niin kiiltävää kuin mulperisilkki. Maitolangan kanssa pitää olla varovainen, kun se on märkää. Silloin lanka on haurasta, eikä kestä kovakouraista käsittelyä. Märkänä se haisee hapantuneelle maidolle ja homehtuu herkästi, jos se ei kuivu nopeasti. Luulen, että maitolanka on myös biohajoavaa, kun se kerran on arkaa homeille.

Ei kommentteja: