Viimeaikoina on perhepiirissä naureskeltu tavalleni käyttää vaakaa tiuhaan huiveja neuloessani. Jokaisen kuvion toiston jälkeen kerä vaa'alle ja kaikki aloitetut kerät täytyy tietenkin punnailla myös. Sain viime (?) jouluna lahjaksi keittiövaa'an ja se on ollut kovasti käytössä. Seuraavassa esimerkkinä Winter Thaw -huivin punnitukset:
Beginnig and the 1st leaf used 4 grams of yarn.
2nd leaf used 5 g. 9 g used thus far.
3rd leaf used 5 g. 14 g used thus far.
4th leaf used 7 g. 21 g used thus far.
5th leaf used 8 g. 29 g used thus far.
6th leaf used 9 g. 38 g used thus far.
7th leaf used 10 g. 48 g used thus far.
8th leaf used 11 g. 59 g used thus far.
9th leaf used 15 g. 74 g used thus far.
10th leaf used 15 g. 89 g used thus far.
11th leaf used 16 g. 105 g used thus far.
12th leaf used 17 g. 122 g used thus far.
13th leaf used 17 g. 139 g used thus far.
14th leaf used 20 g. 159 g used thus far.
Intermediate edging used 59 grams of yarn. 221 g used thus far.
Bind off used 9 g. 230g grams used all together.
Lista näyttää hyvin samalta kuin vihkossani, mutta vihkooni toki kirjoitan suomeksi ja vihkosta löytyy myös tieto siitä kuinka paljon lankaa on jäljellä ja millä rivillä edellinen kerä loppui. Vihkosta vaan ei voi leikata ja liittää tekstiä kätevästi tähän, joten otin kirjanpidon Ravelrysta, jonne projekteihini kirjaan varmuuden vuoksi talteen punnitukset, siltä varalta, että hukkaan neulevihkoni johonkin. Onko tästä nyt muka jotain hyötyä? Kyllä ja ei. Kuvionkertauksissa on saman verran rivejä joka kerta, joten huivin loppupuolella pystyn ennustamaan, miten paljon langankulutus kasvaa jatkossa ja laskemaan miten moneen kuvion toistoon riittää lankaa, ennen kuin on pakko aloittaa reuna. Olen useamman kerran jo välttynyt langan kesken loppumiselta. Olen toisinaan liian optimistinen langan riittävyyden suhteen. Teen hieman yliarvioivan ennusteen ja otin tuon Winter Thaw'n suhteen pikkasen riskiä. Lankaa jäi lopulta neljä (4) grammaa jäljelle. Eräästä joululahjahuivista jäi viisi grammaa jäljelle. Minulle tulee hyvä mieli aina, kun saan langan käytettyä sopivasti lähes kokonaan.
Haittapuolena on se, että ihmisiä jostain syystä naurattaa jatkuva langan punnailu. Olen saanut yhden jos toisenkin kommentin tieteellisen tarkasta neulonnasta. Olen myös miettinyt millaisella kaavalla lasketaan silmukkamäärät. Kun silmukkamäärä lisääntyy tasaisesti, esimerkiksi 2s/kerros, niin siihen on varmasti kaava kehitettävissä. Valitettavasti en ole matemaattisesti kovin lahjakas, enkä ole vielä keksinyt sitä.
Anteeksi kuvaton postaus.
Täällä taas
2 päivää sitten
3 kommenttia:
Minäkin rakastan punnitsemista ja asioiden laskeskelua - mutta matematiikka onkin leipälajini :). Jos eka kerroksella on 2s ja joka kerros lisätään kaksi silmukkaa, niin silloin n. kerroksella on 2n silmukkaa (esim. 6. kerroksella on 2*6=12silmukkaa) jos taas esimerkiksi aloitussilmukoita on 3, on n:nnen kerroksen silmukkamäärä 2n+1, jos aloitussilmukoita on 4, kaava on 2n+2 jne. Yleensähän silmukoita lisätään joka toinen kerros, jolloin silloinkin joka tapaukselle on omat kaavansa johdettavissa.
Itsekin on tullut pohdittua että näin voisi helposti laskea koko huiviin tarvittavan silmukkamäärän ja koetilkun tai jonkun neulomansa rivin ja punnitusten perusteella laskea paljonko yksi silmukka painaa. Näin voisi (ehkä) laskea kulutuksen aika tarkasti erikokoisille huivivaihtoehdoille... Oon vaan niin laiska, että käytännössä ei ole koskaan tullut laskelmia tehtyä...
Niin ja kyllä minunkin touhuni huvittavat monia, ohjepapereiden nurkat laskettu täpötäyteen kaikenmoista :).
Mulla tuli mieleen yks huvittava asia.
Olin leipomassa, ja mulla oli juoksevaa rasvaa kovan sijaan. Soitin äidille ja kysyin, miten sen vastaavuus on, kun ohjeessa on 100g, niin kuinka monta desiä se on. Äiti kysyi ensimmäisenä, että onko mulla vaakaa, punnitse purkki ja kaada siitä tarvittava määrä. Kas vain. Eipä tullut mieleenkään. Mun vaakaa ei yleensä käytetä kuin langan punnitsemiseen.
ihmettelinkin miten sinä tuon riittävyysasian ratkaiset
lopputulos on niin hieno ja lankaa ei tarvi aina hakea lisää--
Lähetä kommentti