keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Keväästä ja e-kirjoista


Zitron Trekking XXL taitaa olla uusi suosikkisukkalankani riippuen tietenkin siitä, että miten se kestää käytössä, mutta tämä on ollut vallan ihana kerä neuloa. Kun palaan kaupunkiin, taidan lankamaailmaan mennä hamstraamaan lisää ihanaa lankaa. Sitä odotellessa pitää tyytyä niihin, mitä on mukana. Sukkien valmistumista on siivittänyt uusi leluni. Kirjan ja ruusun päivä taisi jo mennä, mutta ajankohta on varmaan edelleen sopiva mainita tämä mainio vehje. Olen kohta kaksi viikkoa ollut onnesta soikeanani e-kirjan lukulaitteestani. Matkalaukkuun ei mahtunut yhden yhtä kirjaa, joten sain hyvin (teko)syyn toteuttaa jo pitkään mielessäni olleen haaveen. Laite on siis Bookeen Cybook Opus. Kilpailijoihinsa verrattuna tämä on kyllä karvalakkimalli, mutta hinta oli sopivasti kohdallaan. Kokeilin paria kirjastosta lainattua laitetta ja totesin, että kalliimpi ei ollut parempi. Erään nimeltä mainitsemattoman merkin laitteella olisi voinut heittää suoraan vesilintua, sillä se oli hienoista toiminnoistaan huolimatta ihan huono. Toisaalta oli myös mukava tukea eurooppalaista suunnittelua. Bokeen on ranskalainen merkki.


Koko on sopivan kompakti ja paino melkein olematon. Kosketusnäyttöä tai edes sanakirjaa ei tästä mallista löydy, mutta kirjan lukemiseen se on aivan mainio vehje. Näyttö on selkeä, korkeakontrastinen ja taustavaloton, joten se ei rasita silmiä sen enempää kuin paperikirja. Virtaakin kuluu vain silloin, kun näyttöä päivittää, joten akku kestää viikkokausia yhdellä latauksella. Olen lukenut kirjoja nyt neuloessani ja jopa soppakattilaa hämmentäessä. Neuloessani en ole ennen osannut lukea, mutta sopivalla fonttikoolla sekin onnistuu kivuttomasti. Olen jo muutaman kirjan ahmaissut ja todennut, että tämä olisi pitänyt ostaa jo kauan sitten. Kokonaan en tällä paperikirjoja korvaa, mutta pokkari ja muut romaanit, joita en lue kuin kerran luen ehdottomasti mieluummin tällä kuin paperilta. Suosittelen lämpimästi e-kirjoja ja Bokeenin lukulaitteita. Merkin kalliimmissa laittessa on hienouksiakin.

Ilmaisia e-kirjoja on netti pullollaan aivan laillisesti kiitos vanhenevien tekijänoikeuksien ja anteliaiden kirjailijoiden. Suomeksi olen löytänyt vain Projekti Lönnrotin ja Elisa Kirjan ilmaiset e-kirjat. Putosin pariksi ensimmäiseksi päiväksi e-kirjanettisivujen maailmaan ja jouduin päättämään, etten lataa enää yhtään uutta ennen kuin entiset on luettu. Puolitoista sataa, pääasiassa maailman kirjallisuuden klassikkoa tuli imuroitua innostuksen vallassa. Sivustoja tutkaillessaan pitää kyllä hieman olla varuillaan, sillä kaikki ilmaisia e-kirjoja tarjoavat nettisivustot eivät ole laillisia. Cybook Opus tulee onneksi yleisimpiä maksullisten e-kirjojen tiedostomuotoja, joten voin ostaa suomenkielisiäkin e-kirjoja. Niiden käyttämiseen tarvitsee yleensä Adoben Digital Editions -ohjelman, joka on kovin kankea ja hankala käyttää. Kirjaston hallintaan löysin kätevämmän tuntuisen Calibre e-book management -ohjelman. Ainoaksi ongelmaksi muodostuu se, ettei minulla tule ikinä olemaan aikaa lukea kaikkia niitä kirjoja, jotka haluaisin lukea.


Kevät tulee kohisten tänne Ylä-Lappiinkin. Nurmikko alkaa paljastua ja talven ihmemaa saa väistyä. Turhaan vinoilivat, että lähdin kevättä karkuun. :P

Mutta nyt takaisin Anna Kareninan pariin teekupin ja neuleen kera...

6 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Wau tuota e-kirjan lukulaitetta, Ihmettelen, miten ovat pienikokoisia.

Judiuni kirjoitti...

Eikö olekin makea vehje? Tuo on pienimmästä päästä. Siinä on vain 5 tuuman näyttö, mutta monissa muissa malleissa on 6 tuuman näyttö.

Anonyymi kirjoitti...

Trekking XXL on meillä kestänyt tosi hyvin miehen sukissakin, esim nämä
http://www.oddcherry.com/blog/2008/01/20/gentlemans-shooting-stockings-with-fluted-pattern/
ovat vieläkin täysin ehjät. Trekking pro natura puolestaan on ihan kuraa, molemmat siitä neulomani sukat reikiintyivät yhdessä talvessa.

t. oddcherry-kirsi, joka on hukannut salasanansa

Judiuni kirjoitti...

Kiitos Kirsi. Hyvä tietää, että Trekking kestää. :)

Annina kirjoitti...

En ole koskaan kokeillutkaan mitään e-kirja lukulaitetta. Kyllä vähän kiinnostais, vaikka perinteiset kirjat onkin aika ihania, mutta just silloin kun ei halua kantaa paljon mukana niin ois varmaan kätevä.

En tiedä löytyykö niistä samat kirjat, mutta Project Gutenbergista taitaa löytyä myös jotain suomenkielisiä klassikoita ja samoin Project Runebergista, joka on pohjoismainen vastine näille. En ollut kuullutkaan tosta Lönnrotista.

Judiuni kirjoitti...

Annina: Kiitos linkistä. :) Paperikirjat ovat kyllä ihania, mutta kaikkea ei tarvitse paperilla omistaa, sillä suuret määrät kirjoja ovat hankalia, varsinkin muutoissa. Etenkin matkoilla e-kirjat ovat ehdottomasti kätevämpiä.