maanantai 17. tammikuuta 2011

Lankalaihdutusta

Lankalaihdutus alkoi hyvin lupaavasti. Tein uuden laskelman lankavarastosta ja päädyin lukuun 10,7 kiloa (+jämälankanöttöset, joita ei lasketa tähän). En enää muista, mihin reilun 15 kilon arvoini perustui, mutta jokin tässä hommassa mättää. Jostain taulukkolaskennan sarakkeesta se on summattu, mutta mistä. Kaikki lankani ovat tarkkaan Ravelryssa, joten sen perusteella lankavarasto pitäisi olla oikein. Sen verran tunnollinen olen ollut, että kaikki lankaset pitää Räveltämöön laittaa. Muuten unohdan aivan varmasti joidenkin lankojen olemassa olon, mikä ei liene hyväksi. No kuitenkin nyt on keksittävä uusi tavoite lankalaihdutukselle. Seitsemän kiloa?


Aloitin heti vuoden aluksi pikaisen projektin, josta ei tullut kovin pikaista projektia. Kokeilen uusia ihania ruusupuupuikkojani, joihin olen entistäkin ihastuneempi. Lankana on Angee-sukista jämäksi jäänyt Gjestalin Silja. Peukalokiilan kanssa tuli ongelmia. Ensimmäisestä kämmekkäästä tuli hyvin istuva, vaikkakin hölmönnäköinen, mutta toiseen kämmekkääseen tuli muka samanlaisesta kiilasta kauhea pussi. Toisaalta tekisi mieli purkaa ensimmäinenkin ja tehdä pidemmät, että saisin langan käytettyä paremmin loppuun.

Aeolian-huivi on edistynyt mukavasti. Yucca -kaaviot on toistettu ja siirryn seuraavaksi siirtymäkaavioon ja sitten Agaveihin. Helmiä on laskelmieni mukaan 784 kappaletta jo mennyt ja tuntuu siltä, että projekti saattaa valmistuakin joskus. Into ei ole päässyt missään vaiheessa häviämään, kun lopetan aina siinä vaiheessa, kun tekee vielä mieli puljata helmien kanssa. Muut projektit ovat vain ajaneet tästä ikuisuusprojektista ohi.

Haapsalu-huivit ovat pyörineet mielessä pari viikkoa. Joululahjakirjan myötä iski hinku neuloa oikea Haapsalu-huivi ja mielikuvissani huivit ovat aina valkoisia. Arvatkaa vaan onko lankavarastossa valkoista pitsilankaa? No ei tietenkään. Enkä pitää tyytyä vaaleaan helmenharmaaseen Schoeller+Stahl reumalankaan. Vai raaskisinko saman tien rikkoa langanostolakkoa ja ostaa jotain kivaa lankaa? Langan vaihtaminen jonkun kanssa voisi olla turhan hankalaa toteuttaa.

Uusimmassa Knityssä ei onneksi ollut mitään kauhean mielenkiintoista.

PS. Lisäsin sivupalkkiin keskeneräisten töideni progress bar -jutskat. (Mitä sitten lienevätkään suomeksi.) Huikatkaa, jos eivät toimi tai jotain.

4 kommenttia:

heikku kirjoitti...

lankalaihdutus! mikä mojova nimi! en oo ennen tuohon termiin törmännykään. :) taiampa ite ottaa samaisen projektin täytäntöön.

Emmanuelle kirjoitti...

Sulla on siis sama ongelma kuin minulla. Lankavarastoa pitäisi saada pienemmäksi, mutta kun haluaisi valkoisen pitsihuivin eikä minulla ole muuta valkoista kuin nallea ja fabelia. Asia on vaivannut siitä lähtien kun Knitted Lace of Estonia löytyi postilaatikosta. No, pitää tyytyä vaaleanpunaiseen huiviin. :)

MariJ kirjoitti...

Olisiko laskuvirheen syynä se, että kun ostat lankaa, merkitset sen lankavarastoosi sen painoisena, kun vyötteessä lukee eli vaikkapa 100 g. Mutta kun saat valmiiksi neuleen, punnitset valmiin neuleen ja vähennät sen tuosta 100 g:sta. Vaan kun lankakerät painavat joskus selvästikin vähemmän mitä vyötteessä lukee. Itse teen niin, että merkitsen kirjanpitoon sen vyötteessä lukevan painon, ja kun saan neuleen valmiiksi, en punnitsekaan sitä neuletta, vaan ne jäljellä olevat lankakerät. Eli jos lankaa on jäänyt vaikkapa 20 g, niin merkitsen neuleen 80 g painoiseksi. Vaikka se saattaa oikeasti painaakin vain 75 g, jos kerässä onkin ollut vain 95 g lankaa 100 g sijaan. Huomasin itse aikoinaan, että mulle tuli tosi isoja heittoja lankavarastoon, kun punnitsin sen neuleen. Ja kyllä ne jämälangatkin pitää laskea lankavarastoon ilman muuta. Niin, ja tietysti sekin tekee heittoja, että villa painaa kostealla säällä enemmän kuin kuivalla säällä.

Judiuni kirjoitti...

Mari, syy ei ole tuo, vaan siitä syystä todellinen langan määrä on vieläkin pienempi. Virhe on jossain taulukkolaskennasta lasketussa luvussa. En ole punninnut yhtään kerää tätä varten.

Jämälankoja en laskenut, sillä niitä on varsin vaatimaton pussillinen.