perjantai 10. helmikuuta 2012

Pitsihuivi omasta päästä


Leaves Dancing -huivin kuvion innoittamana aloitin kesällä huivin vähän niin kuin omasta päästä. Pidin erikoisemmasta lehtikuviosta paljon, mutta huivin rakenne ei ollut juuri sellainen, mistä pidän. Lehtikuviossa on sopivasti mielenkiintoa, muttei niin paljon, ettei sitä oppisi ulkoa. Lisäksi se on mielestäni hyvin kaunis. Pitsihuiviin mielestäni kuuluu langankiertojonot reunoihin ja keskisilmukan molemmille puolille. Piirsin kaaviot KnitChart-ohjelmalla ja harkitsen ohjeen julkaisemista. Täytyy katsoa, jos saan aikaiseksi jotain, mutten lupaa mitään. Ohjeiden tekeminen on turhan stressaavaa ja epäkiitollista. Enkä ole mitään nimeäkään keksinyt.


Projekti: Leaf lace shawl (Ravelry)
Ohje: Valmiista mallikuvioista oma sovellutus
Koko: 160 cm x 70 cm
Lanka: Kanervanvärinen Garnstudio Drops Baby Alpaca Silk
Menekkki: 150 grammaa
Puikot: Addi Lace 3 mm 100 cm pitsipyöröpuikot
Fiilis: Suorastaan lumoavan kaunis

Dropsin Baby Alpaca Silk on taivaallisen ihanaa lankaa, liukasta ja äärettömän pehmeä. Ehdottomasti yksi ihanimmista langoista, joita olen neulonut. Huivi oli valmistuttuaan kauhean pieni, mutta alpakan ansiosta venähti aivan kiitettävästi juuri sopivan kokoiseksi. Pingotin kyllä taas niin, että soi. Baby Alpaca Silkiä ostan kyllä jatkossakin huiveihin. Se on aivan loistavaa. Paksuus on sopiva suhteellisen ohueen huiviin, joka kuitenkin neuloontuu nopeasti. Tietysti vain jos huivia neuloo, eikä seisota korin pohjalla.


Huivista oli pitkään inspiraatio kateissa, kun en oikein tiennyt millaisen reunan siihen tekisin. Lehtikuviossa on ainaoikean vuoksin kovasti struktuuria ennen pingotusta ja kaikki kokeilemani reunakuviot olivat liian yksinkertaisia. Onneksi lopulta ymmärsin luovuttaa ja pingoitettuani huivin olen aivan tyytyväinen. Pingotuksen jälkeen huivi olikin ihan tasapainoinen esitys ja siskoni tykkäsi huivista kovasti.

21 kommenttia:

Miia-Rebekka kirjoitti...

Tosi kaunis huivi ja ihana kuvio! Jos julkaiset ohjeen, niin täältä saat ainakin yhden, joka haluaa sen neuloa :)

Casa kirjoitti...

oi ii...aivan ihanan kaunis... Yhdyn edelliseen, jos ohjeen julkaiset niin on yksi tekijä lisää. :)

Sohvi kirjoitti...

Tosi kaunis huivi, ja tuo reunakuvia sopii tuohon kyllä hyvin:) Ohjetta odotellessa!

Hanna kirjoitti...

Kaunis huivi! Minulla on muutama kerä tuota Alpaca Silkiä, mutta en ole vielä mitään siitä neulonut. Tuntuu kyllä käteen jo ihanalta.

Anonyymi kirjoitti...

On ihan ok kopioida valmis pitsikuvio toisesta huivista ja tehdä siitä oma versio, mutta sitä en ymmärrä että miksi siitä sitten pitäisi tehdä ohjekin koska mielestäni sen pitsikuvion alkuperäisen keksijän keksimä se kuvio on. Vaikeesti selitetty, mutta jos haluut tehdä ohjeita niin pliis keksi itse joku oma persoonallinen kuvio.:) Tietty eri asia on sellaset kuviot jotka ei oo kovin persoonallisia, mutta tuo lehtikuvio on varmasti vaatinut tosi paljon suunnittelua alkuperäiseltä tekijältä niin ei ole oikein sitä varastaa itselleen.:)

Judiuni kirjoitti...

Kiitos ihanista kommenteista.

Anonyymi olisi voinut omalla nimellään antaa palautteensa, eikä huudella puskista.

Alkuperäinen ohje on tuntemattomamman saksalaisen lankafirman (vain saksankielinen) ohje, enkä usko, että sen suunnittelija on itse keksinyt kuviota eikä suunnittelijan nimeä oli missään mainittu, joten hän ei ole työstään tainnut saada kummoista kunniaa. En ole samanlaista kuviota nähnyt missään ja haluaisin sitä enemmän esille iänikuisen peruslehtikuvion sijaan. Vaikka huivissani on sama peruskuvio, se on aivan erilainen kuin alkuperäisen ohjeen huivi.

Jos kirjoitan huiviin ohjeen, niin tietysti kerron, mistä kuvio on peräisin. Se ei ole varastamista, enkä missään vaiheessa olisi omimassa kuviota itselleni. Neulekuvioilla sinänsä ei ole mallisuojaa tai tekijänoikeuksia, enkä havittele taloudellista hyötyä, joten en näe, miksi en voisi ilmaista ohjetta Ullaan lähettää julkaistavaksi, sillä piirrän omat kaaviot, jotka selvästi poikkeavat alkuperäisistä.

Lisäksi suurin osa uusista ohjeista pohjautuu valmiisiin kuvioihin. Kuvioita ei voi loputtomiin keksiä uusia. Neulesuunnittelijoiden suuret nimetkin ottavat kuviot malleihinsa mallineulekirjoista, eivätkä keksi niitä itse. Miksi minun pitäisi olla amatöörinä ammattilaisia omaperäisempi?

Tiina R kirjoitti...

Mielettömän kaunis huivi!

Enya kirjoitti...

Minäkin tykkään. Upea huivi!

Paula kirjoitti...

Tosi kaunis huivi! Jos joskus ehdin vielä neulomaan (pakko aina kirjoittaa tämä nykyään), niin tässäkin olis yks ihana huivi jonka voisi tehdä jos ohje tulisi! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Olen pahoillani jos pahoitit mielesi, mutta kerroin oman mielipiteeni. Siksi en viittinyt omalla nimellä kirjoittaa kommenttia koska en tiennyt miten reagoisit kommenttiin.

Ajatuksena oli myös se että moni on todella tarkka tekijänoikeuksistaan ja itse en välttämättä uskaltaisi ottaa sitä riskiä että joku lankafirma pillastuu siitä ohjeesta.:)

Mutta siis anteeksi vielä kerran jos tuosta kommentista suutuit, en todellakaan tarkoittanut mitään pahaa!:)

Effi kirjoitti...

Tosi upea huivi! Pitääpä itsekkin joskus kokeilla tuota lankaa, kuulostaa niin ihanalta:)

Ingi kirjoitti...

Olet saanut kyllä upean työn aikaiseksi ja vielä lempilangastani!

Judiuni kirjoitti...

Kiitos Miia-Rebekka, Casa, Sohvi, Hanna, Tiina, Paula, Enya, Effi ja Ingi. <3

Anonyymille: Enemmän minua loukkaa se, että huudellaan puskista. Se on alhaista. Jos ei uskalla omalla nimellään kritisoida, niin olkoon hiljaa.

Olen tietoinen tekijänoikeuksista, enkä kehtaisi rahaa pyytää ohjeesta. Minun puolestani lankafirma saa vaikka pillastuakin. Jotta sillä olisi jotain seurauksia, heidän pitää todistaa, että neulekuvio on uniikki ja jonkun tietyn henkilön suunnittelema tai erikseen suojattu. Mitään automaattista suojaa ei ole. Koska en omalla ohjeellani olisi viemässä leipää suunnittelijan tai lankafirman suusta tahi rikkoisi lakia, en näe mitään syytä, miksen voisi julkaista ilmaista ohjetta, joka ei sisällä selkeästi tekijänoikeuksien alaista materiaalia, kuten alkuperäisen ohjeen tekstiä, kuvia tai kaavioita.

Eetuliina kirjoitti...

Hieno huivin olet tehnyt. Löysin blogisi.

Lankakeiju kirjoitti...

Todella kaunis huivi. Jos ohjeen julkaiset, niin minäkin saattaisin sen neuloa. Ja tuo lanka on kyllä aivan ihanaa.

Neulisti kirjoitti...

Kauniin huivin olet neulonut. Kiitos valtaisasti tuosta neulekartanteko-ohjelmalinkistä. (Melkoinen yhdyssanahirviö!)

Emma kirjoitti...

Jännä lehdykkä, ohjetta kehiin :)

Minna kirjoitti...

Sama fiilis täälläkin: lumoavan kaunis. :)

Anonyymina on aina niin hauska härkkiä ja pillastua asioista, joita ei ihan kunnolla tunne...
Harmi, etten uskalla olla koeneulojana tähän, mutta jos ohjeen joskus julkaiset, niin lupaan tehdä ihka ensimmäisen pitsihuivini!!! :)

Siskohanne kirjoitti...

Todella kaunis huivi!

Lankavakka kirjoitti...

Oih! Huivisi on i-h-a-n-a! Ehdottomasti pääsisi toteutukseen jos ohjeen teet. Rakastan lehtikuvioita ja tässä on jotain muutakin kun se sama. Toivottavasti teet ohjeen meidän saataville.

Langanpiilottaja kirjoitti...

Kylläpä on kaunis huivi! Tuollaisen itsekin haluaisin neuloa. Toivottavasti jaksat joskus väsätä tähän ohjeen :)