keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kaapelikierrettä


Suunnittelin pitkään kaapelikierteisen langan tekoa ja suunnitelmana on 600 grammaa kaapelikierteisiä merinoita, mutta nyt en oikein tiedä jatkanko näin. Tästä ei tullut ihan oikean näköistä. Toiseen vyyhtiin on jo säikeet, mutta sen jälkeen täytyy harkita tai harjoitella. Kaapelikierteisessä langassa on kerrattu yhteen kerrattuja lankoja. Tässä langassa on kaksi kaksisäikeistä lankaa, mutta yhtä hyvin voi kaapelissa olla kaksi ketjukerrattua lankaa, kolme kaksisäikeistä lankaa tai kaksi- ja kolmesäikeinen lanka. Kaapelikierteisen langan etuna on kestävyys. Kolme kierrettä, säikeen kierre ja kaksi kertauskierrettä, tekevät langasta paljon kestävämmän kuin vastaavan säiemäärän tavallinen lanka. The spinner's book of yarn design -kirjassa Sarah Anderson kertoo kokeilleensa sukkalankana samaa merinoa perinteistä nelisäikeistä ja 2x2-kaapelikierteistä lankaa. Nelisäikeisestä langasta tehty sukka kului puhki ennen kuin kaapelikierteinen osoitti mitään kulumisen merkkejä.

Kuitu: World of Wool -merinotopsi väreissä Aubergine ja Ultra Violet
Väline: Majacraft Rose 8,7 :1 välityssuhteella
Lanka: 2x2-kaapelikierteinen 252 metriä / 95 grammaa (Ravelry)
Fiilis: Tulipa epämääräisen näköinen lanka

Villa on tuttua ja turvallista World of Woolin merinoa. Siitä tulee helposti ohutta säettä ja olen ollut lopputuloksiin tyytyväinen. Tähän valitsin 25 gramman nöttösiä kahta väriä. Toinen väri on aubergine, hyvin tumma liila ja Ultra Violet sininen violetti. En halunnut kovin paksua lankaa, joten kehräsin niin ohutta kuin osasin. Säikeen kehräsin aivan normaalisti myötäpäivään suhteellisen tiukalla kierteellä. Kertasin kaksi eriväristä säettä yhteen reippaalla ylikierteellä vastapäivään. Ylikierre on tarpeen, jotta kaksi kaksisäikeistä lankaa saa kerrattua yhteen myötäpäivään.


Tästä langasta en ole oikein varma. Minua epäilyttää, että tässä minulla on tässä nyt liikaa kertauskierrettä. Ehkä sitä voisi kevyesti vähentää polkemalla langan rukille vielä neljännen kerran. Se täytyisi tehdä jarru oikein kireällä ja suurimmalla kehrällä, jotta lopputuloksena ei ole alikierteinen lanka. Täytyy harkita, sillä lanka näyttää nyt jotenkin epämääräiseltä ja suttuiselta. Lanka ei tunnu ylikierteiseltä eikä vyyhti kierrä, mutta lanka on litteää ja näyttää paljon paremmalta, kun sitä pikkuisen kiertää auki. Kierrettä on sen verran liikaa, etten usko sen aukeavan tarpeeksi neuloessa. Tässä on viimeisenä kierteenä z-kierre eli päinvastainen kierre kuin yleensä. Se aukeaa minun neulomistyylilläni hiukan, mutten usko, että tarpeeksi. Toisaalta on myös mahdollista, että kierrettä on ensimmäisessä kertauksessa tai säikeessä väärä määrä. Etenkin ylikierrettä oli vaikea kerrata, sillä se ei tuntunut yhtään luontevalta. Toivottavasti ei, sillä en kykene sitä enää korjaamaan. Lisää harjoitusta siis.

2 kommenttia:

routa kirjoitti...

kaikesta huolimatta väri on mitä herkullisin. nää oi ihania nämä "oppijutut" näissä siun postauksissa

Judiuni kirjoitti...

Kiitos. Oppiminen on tärkeintä. ;)