sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Polwarth-villoja


Tätä lettiä hillosin vuosia. Kärsin valitettavan usein säästämisajatuksista. Ajattelen, että ole sitten joskus niin paljon parempi kehrääjä, että kaikkein ihanimmat villat kannattaa säästää sinne hamaan tulevaisuuteen. Sinänsä tyhmää, sillä ihania villoja saa tilattua helposti lisää, vähän liiankin helposti. Tämä letti ei parantunut säilömällä, sillä se oli pinnasta hieman huopunut. Luulen, että silittelin sitä liian innokkaasti. Tämä on ollut minulle aarre useamman vuoden..

Kuitu: Lanitium ex Machina Polwarth-topsi värissä Heartache
Väline: Majacraft Rose 8,7:1 välityssuhteella
Lanka: kolmisäikeinen 375 metriä / 162 grammaa 12WPI (Ravelry)
Fiilis: Muhkeaa lankaa

Olin ostanut yhteensä miltei kilon polwarth-villaa ennen kuin aloin sitä kehräämään, mikä ei tietenkään ollut kauhean viisasta, mutta onneksi polwarth osoittautui ihanaksi villaksi. Polwarth on siis lammasrotu Australiasta. Se on jalostettu 1880-luvulla merinosta ja lincolnista. Merinotaustan kyllä huomaa, mutta lincolnin vaikutuksesta kuidut ovat pidempiä ja kiiltävämpiä, eikä kihara ole aivan niin sähärää kuin merinolla. Villa on hienoa ja miellyttävää kehrättävää. Lanka lyheni ja muuttui paksummaksi pesussa. Olen kuullut, että polwarthilla on tapana pullahtaa pesussa. Lisäksi se on selvästi pöyheää villaa jo letillä. Tämä ei niinkään, mutta hilloamani Louhittaren luolan polwarth-letit ovat mahtavia. Seuraavaksi pitäisi varmaan raaskia aloittaa kehräämään niitä.


Lopputulos on muhkea vyyhti ihanaa pinkkiä lankaa. Jaoin topsin poikittain kolmeen osaan ja siksi langassa on paljon tummia ja vaaleita kohtia rinnakkain. Englanniksi sanotaan barber pole sellaisesta. En tiedä onko sille suomeksi mitään sanaa, tuskin. Tätä pehmeää ja pöyhkeää lankaa silottelee ihan ilokseen. En tiedä, mitä tästä tekisin, mutta jotain haluaisin kovasti tästä neuloa. Ehkä kokeilen sellaista pitkää cowlia, joka pistetään kahdesti kaulan ympäri, sillä sellaista en ole vielä neulonut.


Sitten aivan toisen tyyppinen lanka. Silkki muuttaa topsin luonnetta selvästi. Pitkät silkkikuidut helpottavat ohuiden säikeiden kehräämistä esimerkiksi merinosta, sillä ne tarvitsevat vähemmän kierrettä pitääkseen säikeen koossa. Pidän kovasti sellaisista topseista, joissa on silkkiä hyvin sekoitettuna mukaan. Ne ovat helppoja kehrätä. Kuten tämä polwarth-silkkisekoite, vaikkei polwarth tarvitse silkiltä pituutta. Se on mielestäni aivan riittävä.


Otin joskus kesällä esiin tämän polwarth-tussah-silkkisekoitteen, jonka ostin eräältä kehrääjältä Ravelryssa ja aloin kehrätä niin ohutta kuin luontevasti Little Gemillä pystyin. Väkisin olisin saanut varmaan vieläkin ohuempaa, mutta haluan kehrätä rennosti, enkä pidä väkisin vääntämisestä. Toisaalta kovin väkinäinen kehrääminen varmasti vaikuttaa lopputulokseen. On varmaan vaikea pitää tasaista laatua yllä, jos kehräämisessä ei ole rytmiä ja luontevaa liikettä.


Topsi tuntui aivan ihanalta ja oli erittäin miellyttävää kehrätä. Loppuvaiheessa vain alkoi tuntua siltä, että topsi ei lopu ikinä. Kaipasin jo vaihtelua. Lopulta säie kyllä oli pitkä kuin nälkävuosi venäläisessä taide-elokuvassa, ainakin 1800 metriä. Kaksisäikeisenä olisin päässyt lähelle kilometriä. En ole koskaan vielä kerrannut kilometrin, mittaista vyyhtiä, mutta ihan niin ohutta pitsiä ei ehkä tarvitsekaan kehrätä. Päädyin tylsästi ketjukertaamaan säikeen langaksi.

Kuitu: Corgi Hill Farm polwarth-tussah silk -topsi värissä Alchemy
Väline: Majacraft Little Gem 8,6:1 välityssuhteella
Lanka: ketjukerrattu 600 metriä / 143 grammaa 18 WPI (Ravelry)
Fiilis: Onneksi se on viimein valmis.


Lopputulos on mahtava, pehmeä vyyhti miltei pitsilankaa. Odotin tämän hiukan pullahtavan pesussa, mutta mitään havaittavaa pullahdusta ei tapahtunut. Jos aloittaisin nyt tämän kehräämisen, olisin varmaankin tehnyt fraktaalijaon topsille ja kehrännyt kolme eri säettä yhden ison sijaan. Kolmesäikeisyys ja fraktaali olisivat tasoittaneet siniset ja vihreät ja violetit kauniiksi melko tasaiseksi väritykseksi. Nyt lanka varmasti muodostaa selviä raitoja. Kuvat ovat aivan liian sinisiä. Langassakin on selvästi merenvihreää ja turkoosia. Tammikuun hämärässä ei tahdo millään onnistua kuvaaminen tai kuvankäsittelykään. :(

Ei kommentteja: