tiistai 6. tammikuuta 2015

Z-kierrekokeiluja


Päätin syksyllä kokeilla langan kehräämistä vastapäivään. Jossain neulekeskusteluissa ja -kirjoissa on mainittu, että z-kierteiset langat sopisivat paremmin niin sanotulla mannermaisella tavalla neuloville ja perinteiset myötäpäivään kehrätyt langat amerikkalaisella tavalla neuloville. Sitä pitäisi seuraavaksi kokeilla, mutten ole saanut aikaiseksi aloittaa mitään näistä vyyhdeistä. Vastapäivään kehrääminen itsessään ei ollut mitenkään haastavaa. Se oli vain tottumuskysymys. Oli vaikeaa muistaa, että kumpaan suuntaa pitikään polkea. Kolmessa vuodessa suunta ehtii hyvin iskostua päähän hyvin tiukkaan.


Kuitu: World of Wool valkoinen BFL-topsi 
Väline: Majacraft Rose 6,1:1 välityssuhteella
Lanka: ketjukerrattu 169 metriä / 100 grammaa 9WPI (Ravelry)
Fiilis: Uskomattoman muhkea vyyhti ja niin pehmeä!


Yksi asia näissä poikkeaa selvästi muista viimeaikaisista kehruistani. Nämä kaksi vyyhti ovat paljon kuohkeampaa ja paksumpaa lankaa kuin muut vyyhdit. Valkea BFL-vyyhti kieltäytyy itsensä ympärille kiertämisestä ja vyyhti ponnahtaa auki kerta toisensa jälkeen. Olin huolissani aluksi langan kestävyydestä. Erityisesti tämä valkea vyyhti on niin kuohkeaa ja höttöisen tuntuinen, että pelkäsin sen katkeilevan. Nyin lankaa eri kohdista ja huomasin, että se ei mene vetämällä poikki. Jos olisin yrittänyt tehdä tällaista lankaa, olisin varmasti epäonnistunut. En kuitenkaan usko, että vastapäivään kehrätty lanka on automaattisesti tällaista, vaan jokin tässä vastapäivään kehräämisessä sai minut tekemään langasta kuohkeaa ja paksua. Tämä vaatii ehdottomasti lisää harjoittelua ja toivottavasti löydän tätä kautta vielä sen kadonneen "paksulankavaihteen". Seuraavassa vastapäiväprojektissa täytyy kiinnittää huomiota siihen, mikä voisi olla kuohkeuden salaisuus. Jotkin kuidut ovat tietysti otollisempia kuohkeisiin lankoihin kuin toiset. Tässä tapauksessa kuidut olivat tuttuja, sillä olen kehrännyt saman valmistajan vastaavia tuotteita eri väreisä ennenkin.


Kuitu: World of Wool merinotopsi värissä Whisper värissä
Väline: Majacraft Rose 6,1:1 välityssuhteella

Lanka: ketjukerrattu 150 metriä / 102 grammaa 8WPI (Ravelry)
Fiilis: Taivaallisen pehmeä ja kuohkea!Siinä missä tuo valkoinen ensimmäinen kokeilu on melkoisen epätasainen ja harjoituksenpuute näkyy, tämä sievä marjapuuronvärinen lanka on jo hyvän näköinen. Tästä voisi neuloa jotain oikeasti käyttöön. Luonnonvalkoiselle en oikein mitään varsinaista käyttöä keksi. Tämä Whisper näyttää kuvissa jotenkin liian siniseltä. Luonnossa se on punertavampi. Väristä tuli yllättävän tasainen ottaen huomioon, että villatopsissa oli palon värejä (barbie, fuchsia, lavender, heather, amethyst, crimson, candy floss and salmon), jotka olivat rinnakkaisina ohuina soiroina yhdessä. Jos olisin alkanut topsia halkomaan, värit olisivat tulleet aivan toisella tavalla esiin. Fraktaalitekniikalla olisi varmasti tullut mielenkiintoinen lanka, mutta siitä lisää toisen kerran.

Olen ihastunut "uusiin" vyyhdinpuihini, jotka kesällä löysin vitosella kirpputorilta. Kuvasin kaikki viimeaikaiset kehruuni niillä. Ne ovat sellaiset vanhat, perinteiset, taittuva häkkyräsysteemit ja aivan priimakuntoiset. Niiden myötä olen alkanut käyttää enemmän viipsinpuitani, joilla saan lähes 190 cm pitkän vyyhdin, joka on kätevämpi pituus suurille vyyhdeille kuin Wheel skeinerini 150 cm. Tuo muhkea valkoinen vyyhti olisi kätevämpi pidemmällä vyyhdillä, mutten viitsi vyyhdittää sitä uudelleen (laiskiainen). Mutta nyt keksimään uusia projekteja.

Ei kommentteja: