lauantai 24. tammikuuta 2015

Toinen kaapelikierre harjoitus


Aloin ensimmäisen kaapelikierrekokeilun jälkeen kertaamaan seuraavaa. Olin päättänyt onnistua ja onnistuihan se huomattavasti paremmin. Aivan ihanteelliselta tämä ei vielä näytä, mutta kyllähän tämän jo kaapelikierteeksi tunnistaa. Säikeet ovat samanlaiset kuin edellisessä langassa. Toisena on vain eri väri, heather. Kertaamiseen yritin kiinnittää enemmän huomiota, mutta pieleen se meni. Aloin laskemaan polkaisuja ja keskittymään tasaiseen kierteeseen, mutta kaksisäikeisiin lankoihin tuli aivan ei määrä kierrettä. Toinen oli selvästi tiukkakierteisempi. Yritin asian korjata, mutta en saanut sitä samanlaiseksi, joten annoin virheen mennä oppirahoista. Lopputulos ei ole läheskään yhtä huono kuin edellisessä. Siitä edellisestä aion vielä lievästi vähentää kierrettä ja liottaa uudelleen, jos se vaikka muuttuisi siedettävämmäksi.


Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että ulkonäkö alkaa olla kohdallaan ja siihen miten lähellä lankojen speksit ovat toisiaan. Metrit osuivat todella lähelle toisiaan. Yhden langankierron heitto WPI-luvussa johtuu lähinnä ensimmäisen langan liiasta kierteestä. Kehruutermejä tuntemattomille on ehkä mainittava, että WPI on wraps per inch eli langankiertoa tuumalla. Kierrän langan tasaisesti tuuma matkalle esim viivottimen ympäri. Tätä lankaa mahtui 11 kierrosta tuumalle, mutta ensimmäistä kaapelikierteistä lankaani mahtui tuumalle 12 kierrosta. Minulla on tähän ihan oikea WPI-työkalu, mutta langan voi kiertää ihan tavallisen viivottimen ympäri. Ravelryssä on käsinkertätyille langoille kohta grist eli metriä per kilo, joka sekin osui äärimmäisen lähelle (2652 m/kg vs 2640 m/kg). Ei suuren suuri ero minusta. Kehrään ihan huikean tasaisia säikeitä. Hämmentävää.


Kuitu: World of Wool -merinotopsi väreissä Heather ja Ultra Violet
Väline: Majacraft Little Gem 9,8 :1 välityssuhteella
Lanka: 2x2-kaapelikierteinen 240 metriä / 91 grammaa (Ravelry)
Fiilis: Tämähän melkein sujuu jo.

Kaapelikierre näyttää jännältä, jotenkin palmikoidulta. Täytyy jatkaa harjoittelemista, jotta tämä kertaaminen onnistuisi. Kierrettä ei ole ihan sopivasti. Kertaaminen on minulle selvästi vaikeampaa kuin kehrääminen siinä mielessä, etten jaksaisi millään keskittyä siihen kunnolla ja harkiten. Tavallisen langan kertaaminen onnistuu ihan fiilispohjalta, kun löytää oikean välityssuhteen ja ryhmin, mutta kaapeli vaatii vähän suunnittelua ja erityisesti keskittymistä, sillä niiden kahden kaksisäikeisen langan ylikierteen pitäisi olla molemmissa samanlainen. Harjoitus tekee mestarin.

2 kommenttia:

Mariam kirjoitti...

Olen katsellut kehräämiäsi lankoja ja sydän kyllä käpertyy kateudesta. Voi kun osaisi myös! Ikävä kyllä aika (ja miehen hermot yhä kasvavalle lanka- ja tarvikevuorelle) ei riitä uuden taidon harjoitteluun. Pitänee tyytyä kaupan lankoihin ja nykyisen lankavaraston pienentämiseen...

Judiuni kirjoitti...

Kiitos Mariam! Toivottavasti pääset vielä joskus tämän ihanan harrastuksen pariin. ;)