maanantai 12. tammikuuta 2015

Pisa Cowl z-kierteellä


Vuoden viisitoista virallinen ensimmäinen neule on valmistunut. Tämä oli oikein onnistunut aloitus neulevuodelle, sillä siskoni ihastui tähän heti saatuaan sen kaulaansa ja pitää tätä sisälläkin. Taidan joutua kehräämään toisen paksun merinolangan ja neulomaan itselleni samanlaisen. Kun cowlin taittaa osittain kaksin kerroin, se seisoo kivasti omillaan ja on todella kätevä. Kehräämäni lanka oli oikein onnistunut, vaikka itse sanonkin ja toisaalta ohje oli todella mainio. Näiden yhteispelihän projektin onnistumisesta ison osan määrittää.

Projekti: Handspun Pisa Cowl (Ravelry)
Ohje: Pisa by Susan Ashcroft (Susan Ashcroft Designs; Ravelry)
Koko: 108 silmukkaa
Lanka: Käsinkehrätty World of Wool merino värissä Whisper
Menekki: 100 grammaa, 150 metriä.
Puikot: KnitPro Dreamz 5 mm ja 5,5 mm irtopääpuikot

Neuloin ensimmäisen kerran tietääkseni z-kierteistä lankaa eli vastapäivään kehrättyä ja myötä päivään kerrattua lankaa, kun langat yleensä kehrätään päin vastoin myötä päivään ja kerrataan vastapäivään. Lanka ei neuloessa paljon poikennut minusta. Huomasin kyllä, että lanka menetti hieman kierrettä neuloessa. Onneksi olin kerrannut tarpeeksi kierrettä, ettei lanka päässyt ikävästi säikiintymään ja halkeilemaan. Mikään ei ole inhottavampaa kuin alikierteinen lanka, jonka läpi tulee epähuomiossa tökkineeksi puikkoaan. Neulepinnasta tuli kaunista ja pehmeää. Neuloin aavistuksen tiukkaa, sillä halusin kaulurin seisovan pystyssä. Jos olisin halunnut laskeutuvan neuleen olisin varmasti valinnut 6 mm puikot. Minulla on toisaalta tapana pitää tiheämmistä neulepinnoista.


Aivan uskollisesti en seurannut ohjetta, vaan vaihdoin suuremmat puikot työhön, kun langasta oli noin neljäkymmentä grammaa jäljellä. Lisäksi päättelin erityisen löysästi, jotta toinen reuna leviäisi viuhkamaisesti harteille. Ohje on yksinkertainen, mutta erittäin toimiva. Ohjeessa on silmukkamäärät monelle eri langanpaksuudelle sukkalankavahvuudesta superpaksuun ja kolmelle eri pituudelle eli yksi, kaksi tai kolme kierrosta kaulan ympäri. En yleensä raaski maksaa ohjeista, sillä tarjolla on niin paljon ilmaisiakin ohjeita (pihi pihi), mutta tässä oli kyllä, rahalle vastinetta, kun neljällä eurolla sai tämän ja neljä muutakin cowl-ohjetta. Olen ihastunut Susan Ashcroftin ohjeisiin. Monet hänen ohjeistaan sopivat käsinkehrätylle langalle.

Ei kommentteja: