lauantai 22. helmikuuta 2014

Käsinkehrätty villatakki


Kuinka kuvataan musta neule? Epätoivo meinasi iskeä, joten saatte nyt tyytyä siihen mitä on tarjota. Väri on erittäin tumma suklainen luonnonmusta, mutta se ei oikein kuvissa toistu. Ylivalottamalla sain sentään sisällä ottamissani kuvissa yksityiskohdat näkymään. Onneksi kyseessä on hyvin yksinkertainen neule. Pinta on sileää neuletta. Resorit ovat kaksi oikein, kaksi nurin -joustinneuletta ja 6 senttiä pitkät. Kaulus on joustinneuletta ja palmikot kulkevat nappilistan molemmin puolin ylhäältä alas. Nappilista on helmineuletta ja napit katajaa.


Projekti alkoi villan tilaamisella melko tarkkaan kaksi vuotta sitten. Tavoitteena oli Eadon by Susanna IC, mutta siihen eivät metrit riittäneet. Lankani on hieman paksumpaa kuin tavoitteena oli, mutta ei se mitään. Lanka on muuten oikein hyvä. Kierrettä on vähän liikaa, mutta ainakin tämä tulee kestämään. Metrit riittivät hyvin tähän My Casual Cardigan -malliin. Lisäsin takkiin hieman enemmän vyötärömuotoiluja sekä rintamuotoilut. Ohjeessa on eräänlainen saumaton istutettu hiha. En ole ennen tällaista tehnyt, mutta hyvin se tuntuu toimivan. Koko neuleessa ei ole mitään varsinaisia saumoja. Ainoa saumantuntuinen kohta on pääntieltä kaulusta varten nostetut silmukat. Se onkin tärkeä "sauma" sillä ilman sitä pääntie olisi aivan lörppö ja neule varmaan valuisi kohti hartioita. Neulomisessa ei ole mitään ongelmaa, enkä joutunut purkamaan tätä projektia kertaakaan, mutta elämä vaan haittasi sen valmistumista.

Projekti: My Casual Handspun Cardigan (Ravelry)
Ohje: My Casual Cardigan by Elena Nodel (Classic Elite Yarns)
Koko: Noin 40
Lanka: Käsinkehrätty nelisäikeinen luonnonmusta suomenlammas (blogi)
World of Wool Finn Sheep Natural Black  (Ravelry)
Menekkki: Noin 820 grammaa (1300+ m)
Napit:  juniper branch buttons 18 mm (Etsy)
Puikot: KnitPro Symfonie 4,0 mm 100 cm pyöröpuikot
KnitPro Symfonie 4,5 mm 100 cm pyöröpuikot
Fiilis: Vähän iso, mutta aivan ihana!


Neule istui hienosti ennen "pingotusta". Liotin takkia Soak-kylvyssä puolisen tuntia ja muotoilin kosteana. Kuivuminen kesti puoli ikuisuutta. Onko suomessa muuten myynnissä villatakinkuivaustelineitä? Amerikkalaisissa neulepodcasteissä aina puhuvat sweater drying rack:eistään, mutten ole koskaan nähnyt tuollaisia missään. Kylvyn jälkeen neulepinta oli aivan ihana ja laskeutui kauniisti. Valitettavasti takki kasvoi myös hieman kokoa. Nyt se tuntuu liian väljältä. Onneksi tein reippaasti omat muotoilut, jos olisin tehnyt villatakin rinnanympärykseni mukaan valitsemassani koossa, tästä olisi tullut teltta ja siitä olisi kasvanut kylvettämällä vielä suurempi teltta, tyyliin kokoa 52. Seurasin ohjeen kokoa M, mutta näin jälkikäteen olisin voinut hyvin ottaa koon S ja tehdä vähän toisenlaiset muotoilut. Ostin muutama viikko sitten tarjouksesta Knit to Flatter Cratsy-kurssin ja olen oppinut paljon koon valinnasta. Vaikka rinnanympäris on rintavalla paljon ja vähän päälle, valitsen jatkossa kokoon 38 mukaan ja lisään rohkeasti omia muotoiluja. Oikean koon valinta on tärkeä, eikä mallitilkkukaan pelasta jos koko on väärä. Ehkä seuraava villatakki jo onnistuisi.


Napeiksi valikoitui lopulta katajaiset puunapit. Olen nappeihin erittäin tyytyväinen. Sopivat täydellisesti tähän villatakkiini. Villa on suomenlammasta, muttei kotimaista ja napit ovat liettualaista katajaa. Ajatus lienee tärkein? Olen hieman yllättynyt, että juuri ne napit, joiden ajattelin olevan parhaat, sopivat. Netistä nappeja tilatessa on niin suuret riskit mennä aivan metsään, kun kokoa ja väriä ei pääse mallaamaan neuleeseen. Onneksi netissä napit ovat niin paljon halvempia, että niitä voi tilata useammat. Hieman kuitenkin hirvitti, että miten pahasti menee pieleen. Nappilistaa en voinut enää muuttaa, sillä se neulotaan tässä mallissa vartalon kanssa yhtaikaa, eikä jälkeenpäin.

8 kommenttia:

outi kirjoitti...

Hieno takkiprojekti ja mainio lopputulos! Mulla oli joskus sellainen neuleen kuivatustaso; tilasin sen jostain ellos tms. postimyynipaikasta, mutta se oli ehdottomasti liian pieni tarpeisiini. Muutoin en ole semmoisiin törmännyt, omanikin kadotin jo vuosia sitten.

Poutapilvi kirjoitti...

Ihana villatakki! Jotenkin voin tuntea sen lämpimyyden ja tunnun iholla.

Judiuni kirjoitti...

Kiitos Outi ja Poutapilvi!

Ingi kirjoitti...

Kaunis siisti pinta! Varmasti mainio käyttöneule!

Vyyhti kirjoitti...

Hieno takki ja vieläkin hienompi, kun on itse tehdystä langasta.

Judiuni kirjoitti...

Kiitos Ingi ja Vyyhti! <3

Elina kirjoitti...

Hieno takkiprojekti!

Onko kuvauspaikka Kilpisjärvellä, matkalla retkulta kohti Pikku-Mallaa? Vai miten musta tuntuu, että olen hikoillut noiden koivujen ohi rinkka selässä monet kerrat?

Judiuni kirjoitti...

Kiitos Elina. Kuvauspaikka ei valitettavasti ole käsivarressa, vaan Tenon rannalla Utsjoella.