tiistai 25. helmikuuta 2014

Neulepodcastit

En ole tainnut blogissani puhua juurikaan podcasteista, vaikka aihe on ehdottomasti blogipostauksen arvoinen. Suosittelen lämpimästi tutustumaan, jos podcastit ovat vieras ajatus. Nämä ovat oivaa neuleaiheista viihdettä ja niin hyödyllisiä. Neuleinto pysyy yllä ja kuulee nopeasti neulemaailman uusista tuulista ja ilmiöistä. Minulle podcastit ovat melkein yhtä tärkeä osa neuleyhteisöä kuin Ravelry. En varmasti jaksaisi harrastaa neulomista ilman yhteisöllisyyttä ja sen luomaa inspiroivaa ilmapiiriä.

Jos joku ei tiedä, niin podcastit ovat ilmaisia puheohjelmia, joita voi kuunnella tietokoneilla, mp3-soittimilla tai älylaitteilla. Uusia jaksoja tulee yleensä säännöllisen epäsäännöllisesti viikottain, parin viikon välein tai kerran kuussa podcastistä riippuen. Joskus tietysti elämä haittaa harrastamista ja joku kerta jää väliin. Lisäksi on olemassa vidcasteja, jotka ovat täysin vastaavia, mutta videoformaatissa. Podcasteja on kaikenlaisista aiheita, mutta minä kuuntelen lähinnä neulepodcasteja ja niissä on huikeasti valinnan varaa, mutta toistaiseksi lähinnä englanniksi. Suomenkielisistä neulepodcasteista en ole kuullut, mutta ruotsin- ja saksankielisiä käsittääkseni on olemassa. Podcastien kuuntelu englanniksi tekee kielipäälle todella hyvää. Kannattaa rohkeasti kokeilla, vaikkei kielitaito olisikaan täydellinen, sillä mikäpä olisi parempi keino kehittää kielipäätään. Moni ajattelee, ettei kielitaito riitä, mutta sitä ei kokeilematta voi tietää. Pidän ehkä podcasteistä erityisen paljon siksi, etten juurikaan katso tv:tä, kuuntele radiota, välillä soittolistani kyllästyttävät, eikä aina löydy mieleisiä äänikirjoja. Radion kuuntelun olen lopettanut vuosia sitten, koska siellä tuntuu aina olevan puhevikaisimmat vatipäät lätisemässä tyhmiä. Anteeksi vaan kaikille radio-ihmisille. Tässä ei ole mitään henkilökohtaista.

Kuuntelen podcastejä eniten älypuhelimellani, mutta toisinaan myös tabletilla ja läppärillä. Lumiassani käytän iPodcast ja Casts -sovelluksia. Tabletillani minulla on Podcasts!-sovellus ja paria vidcastiä seuraan YouTubessa. Tietokoneella kätevimmäksi ratkaisuksi olen todennut Winamp-mediasoittimen, jonka uusimmissa versioissa on mahdollisuus seurata podcasteja RSS-syötteiden avulla. Monet laitteet tekevät tietysti jaksoissa kärryillä pysymisen hieman hankalaksi, sillä eri laitteet ja sovellukset eivät keskustele keskenään. Sen ongleman olen ratkaissut pitämällä jaksoista kirjaa Evernotessa, sillä se minulla on kaikissa laitteissa ja käytän sitä muutenkin. (Evernote pitää muistiinpanot järjestyksessä ja on aina mukana, kun saatavilla on internet-yhteys. Todella kätevä palvelu.) Tokikaan mitään erityisiä ohjelmia ei tarvitse. Useimpia podcasteja voi kuunnella suoraan nettisivuilta ja jaksoista pyysyy jyvällä helposti RSS-syötteen avulla. RSS-syötteen osoitetta voi olla joskus hankala löytää, mutta yleensä Google-haku auttaa. Monet kuulemma seuraavat podcasteja iTunesissa, mutta siitä en osaa mitään sanoa, koska en i-lahkoon kuulu.

Neulepodcasteja on moneen makuun, enkä osaa suositella muita, kun niitä joita itse kuuntelen, mutta lisää löytyy helposti Knitting Podcasts -blogista, jossa on ajantaisaiset listat podcasteista ja vidcasteistä, jotka säännöllisesti päivittyvät. Osa podcasteista on vain ja ainoastaan neuleaiheisia, mutta ne ovat aina tekijänsä näköisiä ja ohjelmaan saattaa kuulua, jotain muutakin tekijäänsä kiinnostavaa aihepiiriä neuleiden ohella, kuten vaikka luontohavaintoja, matkakertomuksia, scifiä, kehräämistä, kirjallisuutta tai psykologiaa. Jokaiselle varmasti löytyy mieleisiä podcastejä, sillä Knitting Podcasts -blogin listat ovat hurjan pitkiä.

Omakin listani saattaa näyttää pitkältä, mutta jaksoja ei tule läheskään niin usein, että näitä olisi liikaa. Mieti miten pitkä lista tulisi tv-ohjelmista, joita olet viimeisen puolen vuoden aikana seurannut. Onneksi yksi loppuu, niin ei tarvitse katsoa tv:tä kuin kolmesti viikossa. Mutta ei telkkarista sen enempää. Suurimmat podcastsuosikkini ovat ehdottomasti Knitting Pipeline, Knitmore girls, Savvy Girls ja Knit Knit Cafe. Näistä kuuntelen aina uudet jaksot heti, kun ne ilmestyvät. Savvy Girlsiä lukuun ottamatta suosittelen näitä uskalla suositella näitä varauksetta. Savvy Girls on aivan loistava, mutta välillä enemmänkin matkailupodcast ja sisältää paljon hassuttelua ja neuleasiaa ehkä vähemmän. Lisäksi olen ajantasalla Brass needles, CogKnitive, Never Not Knitting, iMake, Hollywood Knitter, Spin Control sekä Stash and Burn. iMake on enemmän käsityöpodcasti ,mutta sisältää kyllä neulejuttuja säännöllisesti. Never Not Knitting on neulesuunnittelija Alana Dakosin podcast ja hänen kirjaprojektejaan on hauska seurata. Brass needles sisältää usein myös scifi- ja steampunk-juttuja, mutta ne ovat lopussa ja ne voi kätevästi skipata jos aihepiiri ei satu kiinnostamaan. Loput ovat hyvin pitkälti neulepainotteisia podcasteja. Minulla on tapana kuunnella podcastien kaikki jaksot. Aloitan aina ensimmäisestä, mutta monet aloittavat siitä jaksosta, jonka kohdalla podcastin löytävät, eikä kukaan käske kuuntelemaan jopa satoja jaksoja alusta asti, jos sellainen ei kiinnosta.

Uusina seurattavina listoilleni olen nostanut seuraavat podcastit: Knit 1 Geek 2, Electric Sheep, Knit.fm, Subway Knits, Commuter Knitter, 2 Knitlit Chicks, Down Cellar Studio, The Yarniacs ja Just One More Row. Podcastejä syntyy ja kuolee sen verran vauhdikkaasti, että välillä pitää kokeilla uusia. Yleensä otan nipun kokeiluun ja sen näkee yleensä kuukauden aikana, mitkä jäätä listoille ja mitkä putoavat pois. Näistä olen muutaman jakson kustakin kuunnellut ja nämä vaikuttavat lupaavilta. Kaksi ensimmäistä tällä listalla olen aloittanut alusta, sillä olen päättänyt alkaa niitä seuraamaan. Erityisesti Electric Sheep on aivan mahtava. Knit.fm:n löysin itseasiassa tänään ja olen siitä kovin innoissani, sillä sitä pitävät Hannah Fettig (Knitbot) ja Quince & Co:n Pam Allen, jotka ovat suosittuja neulesuunnittelijoita. Ainakin pari ensimmäistä jaksoa vaikuttivat oikein lupaavilta.

Craftlit puolestaan on ihan oma lukunsa. Se on ehkä ennemminkin kirjallisuuspodcast, sillä suurimman osan jaksoista muodostavat äänikirjat, jota siinä podcastissä seurataan. Craftlit on eräänlainen äänikirja read-a-long. Vastikään jaksossa 331 alkoi uusi kirja, Elizabeth Gaskellin North & South, joka on yksi lempikirjoistani. Pidin kovasti myös edellisestä kirjasta The Age of innocence (Edith Wharton), joka alkoi muistaakseni kesällä jaksossa 305. Heather on kirjallisuuden opettaja ja hänellä on klassikoihin hyviä näkemyksiä ja ajatuksia. Tämä on aivan ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen, jos klassikot kiinnostavat.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja montaa podcastiä olen jäänyt kaipaamaan. Niistä muutamana voisin mainita SpinDoctor, Cast On, Sticks & String, The Knit Wits, It's a Purl, Man, Stitch It!! ja CraftLife. Osan jaksot ovat edelleen kuunneltavissa, mutta minulla ei ole tapana kuunnella podcasteja moneen kertaan. Sticks & Stringin kohdalla saatan tehdä poikkeuksen sillä pidän kovasti Davidin äänestä ja neulepodcastien miehet eivät ole olleet viime aikoina juurikaan äänessä. Minulla on jokin kiero viehtymys miesten pitämiin neulepodcasteihin. Mistä lie johtuu...

Vidcastien seuraaminen on minulle jotenkin hankalampaa, sillä se sitoo ruudun ääreen, mutta muutamia suosikkeja minulla on silläkin saralla. Vidcastit ovat nousseet ihan viime aikoina suureen suosioon englanninkielisessä neulemaailmassa ja välillä tuntuu, että podcastit jäävät vidcastien jalkoihin, mutta onneksi harva suosikeistani on muuttunut vidcastiksi. Seuraan aktiivisesti muutamaa vidcastiä: The Anatomy of Knitting, Yarngasm , Snappy Stitches ja Stitch Addiction, joista viimeinen on toistaiseksi ainoa vidcast, jota olen alkanut ihan vidcastinä seuraamaan. Snappy Stitches vidcastin Chrissyllä oli podcast nimeltä Manic Purl, joka oli muistaakseni toinen podcast, jota aloin seuraamaan joskus reilut neljä vuotta sitten, kun tutustuin podcasteihin ensimmäisen kerran. Suorastaan nostalgista muistella miten kuuntelin Chrissyn kuvausta olympiajuhlallisuuksista kotikaupungissaan Vancouverissa.

Haastan lopuksi muutkin neuleblogaajat kertomaan blogeissaan mitä neulepodcastejä tai -vidcastejä seuraatte ja miten.

8 kommenttia:

amuk kirjoitti...

Ei kun kuuntelemaan ! Kiitos tästä tietopaketista. Sait ainakin minut kokeilemaan : )

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos sadasti tästä postauksesta! Ei ole käynyt pienessä päässäkään, että tällaisia voisi olla olemassa! Täydellistä. Kuulosti niin tutulta tuo radioavautuminen. Meillä ei ole telkkariakaan ja toden totta, vaikka Googlen Play Musicin arparadio on kultaa, kaipaa välillä jotain puhettakin. Ny tutustumaan!

Judiuni kirjoitti...

Olkaa hyvä, Amuk ja Neuloojapurkautuu! Ajatuksenani oli juuri se, että tämmöinen asia on voinut mennä ohi kokonaan. En edes muista, miten alunperin törmäsin neulepodcasteihin.

Anonyymi kirjoitti...

Olikin jo korkea aika minunkin perehtyä podcasteihin. Kivasti sain ne toimimaan Clementinellä heti ensi kokeilulla. Kiitti!

k2o kirjoitti...

Moi ja kiitos listasta. Tuossa tuli monta uutta, jotka pitää lisätä kokeilulistalle.

Mä oon enemmän vidcastien ystävä. Tuntuu, että neulepodcasteja kuunnellessa pitäisi kuitenkin olla koneen äärellä selaamassa shownoteja eli neuleiden ja lankojen kuvia ja linkkejä. Mulle videot on siksi helpompia seurata neuloessa/kehrätessä.

Knit.fm on mustakin ihan huippu. Tuntuu vähän rikolliselta kuunnella ilmaiseksi niin hyvin tehtyä ja täynnä asiaa olevaa podcastia.

Stockinette Zombies on musta kiva videopuolelta, http://www.stockinettezombies.com/

Judiuni kirjoitti...

neuloojapurkautuu.net: Clementine ei ole minulle tuttu ohjelma, mutta hienoa, että löysit heti sopivan systeemin. :)

k2o: Ole hyvä. Stockinette Zombies on tosi suosittu, mutta minä en jotenkin päässyt siihen sisään. Knit.fm:stä on vähän samat fiilikset. Onko tämä todella ilmaista? Se on niin täynnä asiaa.

Elina kirjoitti...

Kiitti vinkeistä, en oo aiemmin kuullutkaan näistä!

Judiuni kirjoitti...

Ole hyvä, Elina. :)