lauantai 21. toukokuuta 2011

Vanha sipoolainen pannulappumalli


 Äiti on painostanut opettelemaan vanhan pannulappumallin, jonka hän oppi äidiltään. Malli on peräisin Sipoosta. Mummille mallin opetti 80-luvulla sipoolainen yhdeksänkymppinen rouva, joka oli oppinut mallin lapsena. Meillä on ollut melkein kaikki virkatut pannulaput tällaisia niin kauan kuin jaksan muistaa. En ole virkkaaja enkä ollut innostunut opettelemaan. Kun minulle selvisi, että äiti oli purkanut mummilta kesken jääneen lapasen, jossa oli kiva kirjoneulekuvio, mieleni muuttui. (Kuvio löytyi sittemmin muualta, eikä ollut lopullisesti kadonnut.) Tässä maailmassa on paljon katoavaa. Malli ei ole sellainen, että päältä pystyisi päättelemään, miten pannulappu on tehty. Toki purkamalla se selviäisi, mutta kannattanee opetella nyt, eikä sitten, kun ei enää ole keneltä kysyä. Mallia ei ole löytynyt kirjoista, lehdistä eikä netistä, vaikka olemme sitä etsineet.


Projekti: Crochet Potholders (Ravelry)
Ohje: Vanha sipoolainen malli
Koko: 20 cm x 20 cm
Lanka: Luonnonvalkoinen ja pinkki spray-värjätty Novita Freesia
Menekkki: 85 grammaa
Puikot: Prym 2,5 mm virkkuukoukku
Fiilis: Vaikeuksien kautta voittoon!


En ole hyvä virkkaamaan, mutta sainpas virkattua pannulaput. Aloitin valehtelematta ainkakin kymmenen kertaa alusta. Kuvio ja varsinkin aloitus on hankala, kun ei tiedä mitä on tekemässä. Välillä virkkasin ihan peltiä ja kerran liian löysää, mutta lopputulokseen olen tyytyväinen. Lanka on Anttilasta kampanjalanka Freesiaa luonnonvalkoisena ja spray-värjättynä pinkkinä. Lanka on mukavaa vaihtelua yksivärisistä langoista tehdyille pannulapuille. Tunnistan nyt ainakin omani muista pinkki-valkoisista. Feesiasta tulisi varmaan kivannäköinen rätti koukkuamalla. Lanka on sataprosenttista puuvillaa ja toimii kivasti. Se säikiintyy turhan paljon, jos ei ole täsmälleen oikeankokoista koukkua, mutta niinhän ne kaikki puuvillat.

1 kommentti:

Emma kirjoitti...

Kauniit laput! Ja oikeassa olet, kannattaa opetella silloin kun on vielä joku opettamassa, ei anneta käsityöperinteen kadota.