Pidän kovasti uusien tekniikoiden ja juttujen kokeilemisesta ja innostuin tietenkin uudesta Cat Bordhin kantapäästä. Intouduin ostamaan pätkävärjättyä Fabelia ihan testiä varten ja onhan tässä aika ihanat värit. Loin 64 silmukkaa ja neuloin perussukkaa varren. Kaksi oikein, kaksi nurin -joustinneuletta parikymmentä kerrosta ja sitten sileää neuletta. Mielenkiintoa riitti kyllä langan värien seuraamisessa. Odotin paljon levottomampaa värikäyttäytymistä, mutta tämä on juuri oikeanlainen väritys pätkävärjäyksestä sukkalankaan. Sopivan kirjava ollakseen kiintoisa, mutta sopivan harmoninen, ettei näytä kauhealta. Suosittelen tätä ja niitä kahta muuta Fabel Print -väriä, joissa ei ole lainkaan valkoista. Ne ovat harmonisempia ja ihan kivoja värejä.
Ja sitten siitä kantapäästä. Tein sen YouTube videon avulla. Youtubea olen ennenkin hyödyntänyt uusien tekniikoiden opetteluun, mutta yleensä jonkin pienemmän jutun suhteen, mutta ihan toimiva systeemi se on tämäkin. Video on siis kantapään keksijän itsensä tekemä Cat’s Sweet Tomato Heel Socks - a Heel Tutorial. Kantapää on kaikessa yksinkertaisuudessaan huikea. Ei lappua, laskemista, silmukoiden poimimista, kaventamista tai lisäämistä. Tämä on helppo kantapää, jossa tarvitaan vain lyhennetyt kerrokset. Ei tarvitse laskea muuta kuin jakaa silmukat kolmeen osaan ja sitten vain neuloa. Toisen kantapään kohdalla en edes katsonut videota uudelleen. En epäillyt lainkaan kykyäni neuloa saman uudelleen. Vertaan tätä kantapäätä lähinnä tiimalasikantapäähän, josta tämä tavallaan on muunnelta. Sen tämä pesee mennen tullen moneen kertaan. Jos joskus tulee vastaan tiimalasikantapäällinen ohje, niin aion kyllä yrittää sen korvaamista tällä, mikäli se vaan on kuvion puolesta mahdollista. Tiimalasikantapää nimittäin ei istu jalkaani yhtään. Se kiristää väärästä kohti ja on muutenkin kovin epäkäytännöllinen. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä tiimalasin tilalla. Omaa suosikkiani ranskalaista kantapäätä en vaihda tähän, vaikka se työläämpi ja monimutkaisempi onkin. Osaan tehdä ranskalaisen vaikka unissani ja se toimii takuuvarmasti jalkaani. Opettelen mielelläni uusia, mutta palaan luultavasti aina takaisin ranskalaiseen sen istuvuuden vuoksi.
Projekti: Sweet Tomato Heel Socks (Ravelry)
Ohje: Perussukka Cat Bordhin Sweet Tomato Heel -kantapäällä.
Koko: 39
Lanka: Lilakirjava Garnstudio DROPS Fabel Print
Menekkki: 70 grammaa
Puikot: KnitPicks Harmony 2,25 mm 15 cm sukkapuikot
Fiilis: Ihanat sukat!
Kärjen tein sädekavennuskärkenä (round toe), koska kantapää sekoitti silmukkajaon ja olisin joutunut laskemaan ja järjestämään silmukoita nauhakavennuksia varten. Yleensä teen nauhakavennukset, mutta pidän tästä "pyöreästä" kärjestä. Se on helppo tehdä ulkomuistista ja kun kaikilla puikoilla on yhtä monta silmukkaa, se on helppo tehdä, eikä joudu laskemaan juurikaan. Kaikenkaikkiaan sukista tuli kivat ja oli kiva välillä tehdä jotain melko yksinkertaista varsinkin, kun littanaksi mennyt tyyny jumitti niskat ja olen kärsinyt toista viikkoa yhteen menoon päänsärkyä. Väri aiheutti ihastusta töissä kahvipöydässä ja muutenkin. Ainakin kolme neljä ihmistä olisi halunnut sukat itselleen, mutta pysyin lujana enkä neulo melkein perussukkaa samasta langasta niin monelle. Huomenissa kirjoittelen kuinka tämän kantapään vahvistetun version kanssa kävi.
Täällä taas
3 päivää sitten
5 kommenttia:
Olen samaa mieltä kanssasi, langan väritys on todella harmonisen kaunis.
Ja entä kantapää sitten? Hieno! Toimii varmastikin erityisen hyvin juuri näissä pätkävärjätyissä langoissa, saa värit liukumaan kauniisti eteenpäin, kauniimmin kuin lappukantapääversiossa.
Pitää ehdottomasti kokeilla! Kiitos kun jaoit tämän uuden idean!
Minulla on nämä kantapäät tehtynä samasta langasta, mutta nyt tuntuu että niistä tuli valtavat! Mietin purkaisinko vai jatkanko varpaisiin. Näyttikö kantapääsi 3. kiilan jälkeen suorareunaiselta? Minusta tuntuu, että kantapää kasvoi ylipitkäksi keskeltä jalkapohjan alta. Silmukoita mulla on muistaakseni kyseisissä sukissa 72 (64s sukat eivät käsialallani mahdu kuin koululaisen jalkaan).
Olisikohan ennen kantapäätä pitänyt vähentää silmukoita? Teitkö lyhennettyjä kerroksia kuinka monella silmukalla, paljonko jäi keskelle "käsittelemättömiä" ennen yhteen kutomista? Minä tein 16+16+16s (siis siinä 2/3-osan jaossa).
Mitä tarkoitat suorareunaisella? Kantapää muodostaa kyllä suoran kulman näin jälkikäteen, kun mittaa. Kantapään koko on noissa sukissa aivan perfetto tai ehkä hitusen pieni ennemmin kuin liian iso. Kantapää näyttää suurelta, kun sukka ei ole jalassa, mutta istuvuus on hyvä. Kantapää muodostaa kuprua, kun sukka ei ole jalassa eikä sukkaa saa nätisti littanaksi sivuttain.
Silmukkajako oli 22+21+21, josta 21+21 oli kantapäätä. Silmukoita jäi keskelle 10, mikä on noin tuuma eli silmukkapareja muodostui 8 molemmille puolille.
Eli jalkapohjan alla kantapää (kun sukan litistää sivuttain) jatkuu pidemmälle kuin suora reuna antaa ymmärtää. Ehkä se näkyy valmiissa sukassa niin, ettei sitä saa litistettyä kauniisti?
Minulla oli siis pyöröllä kantapäätä varten se 3x16=48s (sinulla 42), keskelle jäi se 16 s, 8 silmukkaparia oli molemmissa reunoissa. Liian pitkiä kerrosmääräisesti en siis kiiloista kai voinut tehdä, tai ainakin mun tekeleessä tuntuisi järkeillen olevan sama kerrosmäärä kuin sinulla. Jos kantapäässä on jotain vikaa, vika olisi siinä että kiilat ovat keskeltä liian pitkiä.
Ehkä jatkan kohti varpaita ja toivon että asettuu. Nyt mallaillessa tuntuu, että kantapää saattaa olla löysä yläreunasta ja siis pitkä jalkapohjan alta (toistan itseäni :|).
Sinun sukat on joka tapauksessa hyvän näköiset!
Ne on jalassa hyvännäköiset, mutta ilman jalkaa ne on vähän oudonnäköiset.
Se kantapää tulee selvästi pidemmälle kuin perinteisemmissä kantapäämalleissa. Mä uskon, että se asettuu, kun vaan rohkeasti jatkat eteenpäin. Munkin jalassani kantapää ruttaa vähän yläreunastaan. Siitä missä perinteisemmissä kantapäissä on kantalapun yläosa, mutta se ei haittaa käyttöä.
16 silmukkaa keskellä kuulostaa paljolta. Jätitkö todella tuuman verran silmukoita keskelle?
Lähetä kommentti