lauantai 17. syyskuuta 2011

Mallitilkkua kerakseen

Päätin neuloa mallitilkun ja kokeilla eri puikkokokoja ja sitten testata, miten alpakka käyttäytyy, kun sen kastelee. Kun kerran jotain tekee niin tekee sitten kunnolla, mutta en kyllä etukäteen suunnitellut ihan koko kerää neuloa. Olen neulonut aiemmin Dropsin Alpacasta pitsihuiveja paksummilla Pitsi-Addi-puikoilla ongelmitta, mutta villatakki on ihan eri asia kuin pitsihuivi ja sellaisessa alpakka venähtää reilusti, mikä on tietysti huivissa toivottava ominaisuus, mutta villatakissa ei. Aloitin puikkokokeilut puisilla 2,5 mm KnitPro-puikoilla ja jälki oli kamalaa. En muista koskaan neuloneeni niin epätasaista. Vaihdoin sitten 2,75 mm ja vielä 3 mm puikkoihin, mutta epätasaisuus oli ja pysyi.

Alpakka on hiukan liukasta ja toimii parhaiten hiukan tahmealla Pitsi-Addilla, mutta nepä ovat projekteissa kiinni. Kolmemillisillä on Dropsin Baby Alpaca Silkiä ja 2,5-millisillä on Utunan Uhtua, jotka molemmat ovat hyshys-neuleita. Baby Alpaca Silk on melkein valmis, mutta Uhtu on puikoilla vielä pidempään. Kolmemilliset Pitsi-Addit kiskaisin kylmästi irti, sillä projektia pitää muuttaa ja joudun joka tapauksessa purkamaan. Neuloin sitten niillä pätkän mallitilkkua. Ongelma poistui välittömästi, mulla tiheys oli hitusen liian löysää. Uhtu ei ole vielä niin pitkällä, etteikö puikolle mahtuisi, niin neuloin viimeisen pätkän 2,5-millisillä Pitsi-Addeilla huivikaapelilla. Se oli hiukan hankalaa, mutta onnistui ja lopputulos on se, että voisin pitsiosan tehdä Dahliastani kolmemillisillä, jotta pitsi olisi parhaimmillaan, mutta muuten tarvitsisin 2,5 mm puikot. Tiheydet muuttuivat hiukan pesussa väljemmiksi, mutta mistään lörpsähtämisestä ei voi puhua.


Olen yrittänyt rajoittaa projektieni määrää sillä, että samoja puikkoja ei ole useampia. Omistan kyllä samankokoisia pyöröjä niin, että toiset ovat KnitProt ja toiset Pitsi-Addit, sillä kaikki langat eivät ole parhaimmillaan kaikilla puikoilla, mutta periaatteessa en haluaisi ostaa toisia 2,5 mm pitsipyöröjä, vaikka niitä kaipaan jatkuvasti. Välillä tuntuu siltä, että joka toinen projektisuunnitelma kaatuu siihen, että juuri ne puikot ovat jossain kiinni. Itseasiassa tarvitsisin välikoon pitsipuikkoja, sillä joka projektiin ei ihan välttämättä tarvitsisi juuri 2,5 mm puikkoja vaan 2,75 kävisi oikein hyvin. Varmaan sekä Dahlia Cardiganin että Utunan Uhtusta meneillään olevan hyshys-neuleen voisi tehdä 2,75 mm, mutta kun niitä ei tunnu saavan mistään. Ostaisin heti 2,25 mm, 2,75 mm ja 3,25 mm pitsipyöröt, jos sellaiset jostain saisin.

Kohta varmaan repeän, pistän PayPalin toimimaan ja tilaan välikokoiset ChiaoGoon pitsipyöröt, mutta niitä ei nyt tähän hätään ole eikä tule. Noita ChiaoGoon teräksisiä kehutaan paljon ja eivät ne tuolta tilattuina tulisi juuri KnitProta kalliimmaksi, kun tilaa useammat. Joku tietysti sieltä nyt huutelee, että osta metalliset KnitProt, mutten ole niistä yhtään innostunut. Niissä ei ole tarpeeksi terävät kärjet, enkä muutenkaan ole innostunut nikkelipuikoista. Juu Pitsi-Addeissakin on nikkeliä, mutta ne eivät ole nikkelipinnoitetut puikot. Märrrgh. Olisipa minullakin löysä käsiala ja jos en tietäisi hyvistä puikoista mitään, niin neuloisin Novitan nikkelipuikoilla ihan tyytyväisenä. Tieto lisää tuskaa ja rahanmenoa.

5 kommenttia:

Emmanuelle kirjoitti...

Minä taasen toivoisin, että minulla ei olisi näin löysää käsialaa. Jotkut neuleet olen jättänyt aloittamatta, koska olisin tarvinnut 1 mm pyöröpuikot ja sellaisia en ole vielä missään nähnyt. Ainoa vaihtoehto on sitten säätää neuletta ja kokoa sopivaksi jotenkin muuten. Yleensä 1-2mm pienemmät puikot saan valita, kuin alkuperäisessä ohjeessa on mainittu.

Ja alpakkaa neuloessa minullakin on ruma käsiala. Mutta olen ajatellut, että kyllä se käytössä muokkaantuu ja siistiytyy. :)

Marika kirjoitti...

Olet kyllä hienon perusteellinen mallitilkkusi kanssa !

Ja kiitos puikkolinkistä ! Omistan useammat pitsi-Addit mutta en pidä siitä miltä kädet alkavat haista kun niillä kutoo. Siinä pinnotteessa on jotain outoa....

Sohvi kirjoitti...

Ihastelin Dahliaa Neulovan nartun blogissa, ja tekisi kyllä niin mieli aloittaa se, mutta vaatteiden teko on hieman epäilyttävää. Pelkään, että lopputulos ei ole oikeankokoinen, ja kalliit langat ovat menneet hukkaan... Tuo Dropsin alpaca olisi kyllä varmasti ihan hyvä vaihtoehto, ei niin kallista, ja värejäkin löytyisi mukavasti.

Judiuni kirjoitti...

Emmanuelle: Kyllä alpakankin kuuluu olla siistiä neulottuna. Se on vaan niin liukas lanka, että puikot eivät saa olla hirveän liukkaat.

Marika: Mä olen vain yhden kerran kokenut sen haisun, mutta muuten minulla ei ole sellaisia ongelmia.

Sohvi: Mä en ole yläasteen jälkeen neulonut vaatetta ja tämä on siinä mielessä jännittävää ja toivon, että into pysyy matkassa. Valitsin Drops Alpacan juuri sen takia, ettei Dahlialle tule ihan kauheasti hintaa.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.addineedleshop.com/ myy myös välikoon pitsi-Addeja.

T: Thuja