perjantai 30. maaliskuuta 2012

Koukuten ja purkaen

Puolet kuukaudesta on tainnut mennä koukkuamiseen. Olen innoissani taas koukunnut ja toisaalta purkanut koukkuamaani rättiä. Vaikka monet vähemmän tärkeät asiat ovat vain sinne päin, kuten esimerkiksi sukkien raidat, niin rätin pitää olla neliön muotoinen ja siihen on mentävä oikea määrä lankaa eli yleensä tasan kerä. Yrityksen ja erehdyksen avulla päädyn lopulta onneksi oikeaan silmukka ja rivimäärään, mutta purkamaan jouduin useamman kerran. Onneksi Catania kestää purkamista hyvin. Catania vaikuttaa muutenkin ihanalta langalta. Värit ovat syviä ja täyteläisiä. Merseroinnista huolimatta se ei ole liian kovaa ja kiiltävää. Näen Cataniaa omassa tulevaisuudessani lisää, samoin tiskirättejä.


Koukkuamisessa on jotain rauhoittavaa. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan mielenkiintoista ja mukavaa puuhaa. Siksi en kadu purkamista väärien silmukkamäärien tai satunnaisen virheen vuoksi. Koukkuan nykyään KnitPron irtopääkoukuilla ja vaikka koukun muoto on toisenlainen kuin metallikoukuilla, olen edelleen koukussa koukkuamiseen. Pitkän puikon heiluttamisen sijaan kaapeli tuntuu kivalta ja säästää niskaa ja hartioita, mutta liiallinen koukkuamisen vetää edelleen paikat jumiin. Onneksi en saa kovin rajuja jännityspäänsärkyjä enää koukkuamisella aiheutettua. Kannatti investoida kunnon välineisiin ja kyllähän minä olen sen tiennyt ennenkin.

Kumma tyyppi. Pingottaa tiskirätitkin...

Projekti: Tunisian crochet dishcloth #5 (Ravelry)
Koko:  25 cm x 25 cm
Lanka: Orvokinsininen SMC Schachenmayr Catania
Menekkki: 50 grammaa
Koukku: KnitPro Symfonie 4 mm koukkuamiskoukku
               Phantom 2 mm virkkuukoukku
Fiilis: Sievä!

Nykyään jopa käytän itsetehtyjä tiskirättejä. Aiemmin olen tehnyt niitä vain tekemisen ilosta. Jostain syystä sataprosenttinen puuvilla kauniissa värissä tekee rätistä miellyttävämmän käyttää. Olen aina kärsinyt tiskirättti-inhosta ja koskenut rättiin vain, kun on pakko. Seuraavaksi teen vielä ihanamman värisen rätin.

4 kommenttia:

berenike kirjoitti...

On kyllä hieno! Ite en ole vielä ehtinyt kokeilla koukkuamista, mutta ehkä jonain päivänä... Minkälaiset itsetehdyt tiskirätit on käytössä? Toimiiko hyvin?

Judiuni kirjoitti...

Kyllä ne toimii. Koukuttu rätti on paksu ja eikä sen kanssa likaa käsiään, vaikka pitäisi pyyhkiä jotain inhottavaa. Nurjan puolen nypyt antavat hankaustehoa. Pyykin joukkoonhan noita pitää säännöllisesti heittää, mutta se on minusta pieni vaiva, kunhan rättejä on nippu. Mä tykkään, mutta makuja on monenlaisia tiskirättienkin suhteen.

ArualMaria kirjoitti...

Koukkuaminen olis kyllä jännää opetella ihan oikeasti. Kerran olen sitä joskus kokeillut, mutta en aivan oikeaoppisesti.

Judiuni kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi koukkuamsien opettelemista. Ehkäpä joku voisi opettaa sinulle sen.