perjantai 11. toukokuuta 2012

Hemlock Ring Blanket

Aloitin hieman maaliskuun lopulla projektin, jonka en uskonut valmistuvan ihan lähiaikoina, mutta yllätin itseni neulomalla sylipeiton kuudessa viikossa. Tarkoituksenani oli lähinnä tuhota kolme kerää tarjousseiskaveikkaa, jonka ostin vuosia sitten palmikkoliiviä varten. Neulottuani liivin kainaloihin saakka tajusin, etten tarvitse sellaista luotiliiviä. Lanka jäi pyörimään lankapusseihini, sillä vaikka väri on kiva, niin en erityisemmin enää välittänyt neuloa 7 veljestä. Tämä on jotain kamppanjalaatua, joka on vielä tavallista 7 veikkaa karheampaa ja jouduin ostamaan ihoteippiä, jotta sain langanohjaimen kestämään sen neulomista. Etusormeni oli hankautua verille. Langan menekki oli liki täydellinen, sillä jäljelle jäi ihan pieni nöttönen vain.


Hemlokkirinki oli mukana monessa neuletapaamisessa, vaikka aluksi vähän mietinkin, että kehtaanko mennä julkisesti seiska veikkaa neulomaan, sillä lankasnobin maine voi kärsiä, mutta enemmän kanssaneulojia kiinnosti malli. Kiitos kaikille ihanista kommenteista! Käytin sentään irtopääsettini pyöröjä ja Knit Pron lukittavia silmukkamerkkejä, joten ihan novitalaiseksi neulojaksi minua ei onneksi voinut luulla. Olen oikein tyytyväinen, että ostin irtopääpyöröpuikkosysteemin aloituspakkauksen, sillä minulla ei ollut ollenkaan 5 mm pyöröpuikkoja ja irtopääsysteemissä saatoin lisätä kaapeleita tarpeen mukaan ja tässä kyllä niitä tarvitsi pari, sillä en halunnut erikseen ostaa erikoispitkää kaapelia.


Pidän mallista kovasti. Se on mielenkiintoinen neuloa ja valmistuu hämmästyttävää vauhtia paksusta langasta. Keskellä oleva kukkanen on ihana ja feather and fan -kuvio pitää sopivasti mielenkiintoa yllä. Koostaan huolimatta tämä on ollut juuri sopiva neuletapaamisprojekti. Lanka ja malli kohtasivat hienosti ja luulen, että tämä pyörylä lämmittää syliä vielä monena talvena. Veikeä ulkomuoto toimii varmasti myös sohvan koristeena kivasti. En näe kuviossa hemlokkia, vaikka se yksi suosikkihavuistani onkin. Ehkä tämä sileä versio feather and fan -kuviosta muistuttaa hemlokin oksaa. Minusta siinä on selvästi kukka ennemmin kuin havupuu.


Projekti: Hemlock Ring Blanket (Ravelry)
Ohje: Hemlock Ring Blanket by Jared Flood (Brooklyn Tweed)
Koko: 150 cm
Lanka: Puolukanpunainen Novita 7 Veljestä
Menekkki: 450 grammaa
Puikot: KnitPro Symfonie 5 mm 100 cm pyöröpuikot
Koukku: Novita 3 mm virkkuukoukku
Fiilis: En muista milloin olisin ollut näin tyytyväinen itseeni ja projektiini.

Pingottaminen oli mielenkiintoinen kokemus. Kaksi pakettia Bilteman ruutuhyppymattoa ja neljä pakettia pingotusneuloja oli riittivät juuri ja juuri pingotamiseen. Laitoin neulan jokaiseen päättelykerroksen ketjusilmukkalenkkiin ja neuloja jäi pari jäljelle. Ruutuhyppymattoa jäi vain senttejä reunoille, kun kokosin maton kaikista paloista. Mittasin ja neulasin ja mittasin ja siirsin neuloja. Lopulta puuskutin lattialla x-asennussa kuin kaikkensa antanut kilpailija urheilusuorituksen jälkeen. Olin itseeni hurjan tyytyväinen, kun peitto oli viimein pingottumassa, vaikken ehkä saavuttanut täydellistä symmetriaa. Peiton halkaisija oli 135 senttiä ennen pingotusta ja 150 senttiä sen jälkeen.


Päättelin sylipeiton virkkaamalla, sillä se oli ohjeessakin mainittu toisena vaihtoehtona. En ollut sillä tuulella, että olisin neulonut langankiertoja ynnämuita saman lopputuloksen saavuttamiseksi neulomalla. Virkkaaminen tuntui luontevasti. Virkkasin siis kolmen silmukan läpi kiinteän silmukan ja 6 ketjusilmukkaan kiinteiden silmukoiden väleihin. Lopputulos on mieletön. Harvinaisen kaunis torkkupeitto ja ihan minun tyyliseni. Täydellinen langantuhoamisprojekti. Kannatti teipata sormet ja sinnikkäästi neuloa. En olisi etukäteen uskonut, että pitäisin tästä näin paljon.

16 kommenttia:

amuk kirjoitti...

Kiva peitto.Seiskaveikka on ihan terveellinen kokemus neuloa aina välillä. Osaa arvostaa taas luksuslankojen ominaisuksia. Se on kyllä sääli ettei Novita ole enää entisensä... Olen neulonut tuon saman peiton joskus pari vuotta sitten Cascaden Ecosta. Pingotus oli yhtä painajaista. Kavennukset peiton mallissa vetivät jotenkin ihmeellisesti. Olet onnistunut pingotuksessa hyvin.Ainoa tapa millä sain omani tottelemaan oli se että pesin sen villapesuohjelmalla ja laitoin kosteana parisänkyyn petauspatjojen alle yöksi. Johan tokeni. Nyt peitto on keittiön puusohvalla käytössä jalkojen lämmikkeenä. Kaksi Girasolea olen neulonut kanssa samasta langasta ja ne oli helpommat tapaukset saada tottelemaan.Peittosi on upea ja luulen että se tulee kovaan käyttöön. Meillä ainakin on :)

Iida kirjoitti...

Aivan mielettömän kaunis :)

Tanja kirjoitti...

Todella kauniin peiton olet tehnyt, tuo malli on hieno! Kyllä täytyy itsekin todeta, että kun vertaa lankavarastoni seiskaveikkoja vuodelta kivi ja kirves näihin nykyisiin, niin melkoinen on muutos laadussa. Eikä siis hyvä. Iänikuiset mummun neulomat novitasukatkin kestää pesun neljässä kympissä helposti, uudet huopuuntuvat oudosti. Sääli sinänsä. Mutta peitto on hurjan nätti. :)

Lankakeiju kirjoitti...

Kaunis peitto. Tekisi mieli itsekin tehdä, mutta en tiedä olisiko sille kuitenkaan käyttöä.

Heli kirjoitti...

Se on kyllä tosi kaunis! Kyllä nyt seiskaveikan jälkeen taas muut langat tuntuu pehmeiltä :)

Judiuni kirjoitti...

Kiitos ihanista kommenteistanne! Kyllä nyt tuntuu hyvät langat tosiaan mahdottoman ihanilta. :)

Lankakeiju ei koskaan palele sohvannukassa? O_o

berenike kirjoitti...

IHANA! Sylipeitot on ihania, mulla on ainaki semmoset jalat et ne on kohmeessa ihan kesälläki.

Hanna kirjoitti...

Kaunis peitto! Ja hienoa että käy niin päin, että lopputulos on odotettua ihanampi!

Emmanuelle kirjoitti...

Todella nätti peitto! Ja varmasti lämmittää kivasti näillä sateisilla ja kolkoilla keleillä. :)

Minä olen miettinyt mitenhän tuo malli toimisi ohuemmalla langalla?

Judiuni kirjoitti...

Kiitos ihanista komemnteistanne!

Emmanuelle: En lähtisi tekemään tätä ohuemmasta langasta ainakaan tällä ohjeella. Saman kuvion voi toteuttaa varmasti suuremmilla silmukka- ja rivimäärillä, mutta tällä ohjeella ei pääse samanlaiseen lopputulokseen vain jatkamalla feather and fan kuviota sopivan koon saavuttamiseksi. Kukka jää auttamatta pienemmäksi ja se muuttaa mielestäni ratkaisevasti mallin ulkonäköä. Enkä toisaalta näe mitään syytä seiskaveikkaa ohuemman langan käyttöön peitossa. Ohjehan on vielä paksummalle langalle, mutta seiskaveikka viellä toimii tässä ohjeessa.

Neulisti kirjoitti...

Tämän alla on varmasti mukavan lämpöistä istua sohvannurkassa lukemassa (lue: neulomassa). :)

Emma kirjoitti...

Upea peitto, ja varsin mainio tapa tuhota ei-toivotut kerät! Onnea pingotuspainajaisen selättämisestä :D

Naurattaa tuo lankasnobin maineen tahriutuminen, itelläni oli ihan samat ajatukset kun neuloin miehelle seiskaveikkapaitaa ja mietin että kehtaako sitä ottaa mukaan neuletapaamiseen!

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa Satu terveisin Ritva

Maija kirjoitti...

Vau, vau, vau! Ihan m i e l e t ö n!
Näyttää tosi vaikealta.
Mun tulee käyettyä paljon Novitaa, ei siksi että siitä erityisesti pitäisin, vaan ihan koska se on edullista. Kuolaan aina netissä kaikkia iiihania lankoja, mutta ei niitä ole kuitenkaan varaa tilata. Mutta sen olen päässänyt, että sitten kun köyhtymästä lakkaan, hankin valtavan lankasatsin vailla yhtään huonoa omaatuntoa :D

ArualMaria kirjoitti...

Vau, miten hieno! Kannatti vetää sinnillä loppuun. <3

Judiuni kirjoitti...

Kiitos ihanista kommenteistanne!

Maija: Köyhä olen minäkin, mutta tingin muista asioista ostaakseni kunnollista lankaa ihan mielenterveyteni vuoksi. Jos joutuisin Novitan valikoiman armoille, tämä harrastus loppuisi varmasti aika äkkiä. Moneen asiaan ei ole varaa, mutta kahdessa paikassa en tingi laadusta lankakaupassa ja apteekissa. Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen.