torstai 29. joulukuuta 2011

Kaulaliinakäännytystä

Olen koko syksyn palanut halusta päästä levittämään pitkittäin neulottujen kaulaliinojen ilosanomaa. Henkilökohtaisesti olenkin hehkuttanut neuletapaamisissa ja lankakaupassa neuloessani, miten mainio tapa se on neuloa kaulaliina. Olin jo ostanut langat tähän malliin ja vasta, kun aioin luoda silmukat todella tajusin, että kaulaliina neulotaan pitkittäin. Olin hetken kahden vaiheilla yritänkö löytää jonkun muun mallin langoille, mutta sitten päätin kuitenkin ottaa härkää sarvista ja kokeilla. Näin jälkiviisaana on hyvä sanoa, että kyllä kannatti.


Luo 441 silmukkaa ei kauheasti innosta aloittamaan uutta neuleprojektia, mutta minusta se on kaulaliinan tapauksessa paljon mielekkäämpää. Neuloin tätä pääasiassa neuletapaamisissa ja muualla julkisesti ja siksi neulominen päivissä laskettuna kesti kauan, mutta minusta tuntui, että kaulaliina valmistui nopeasti. Yleensä poikittain neulotun kaulaliinan kanssa tulee epätoivo kauhean rivimäärän vuoksi. Kun kaulaliina on puolivälissä poikittain neulottuna, tekee mieli itkeä, ettei se valmistu koskaan, mutta pitkittäin neulottuna ajattelee, että kohtahan tämä on valmis. Se on psykologisesti paljon mielekkäämpää. Suosittelen kaikille lämpimästi pitkittäin neulottuja kaulaliinoja. Tietenkään kaikki kuviot eivät toimi pitkittäin, mutta peruskaulaliinat ja sopivat kuviot ehdottomasti pitkittäin.


Ainoa haittapuoli on se silmukoiden luominen, mutta siihenkin on konstit. Mallitilkusta pystyy laskemaan hyvän arvoin sille, kuinka paljon silmukoita tarvitsee ja silmukoita ei tarvitse laskea yhteen pötköön. Silmukkamerkit ovat todella käteviä, kun tarvitsee luoda kauheita määriä silmukoita. Joka 20-100 silmukan välein voi laittaa silmukkamerkin, jolloin ei tarvitse kuin laskea muutamia kymmeniä silmukoita ja silmukkaryhmiä. Tällä metodilla silmukkamäärä on todennäköisemmin oikein ainakin minulla. Tähän projektiin laitoin 36 silmukan eli yhden kuviontoiston välein silmukkamerkkejä jo luodessani ja eikä se ollut kovin kamalaa.

Langaksi tähän projektiin ostin halvalla Lanettia ja olin kovin pettynyt laatuun. Aiemmin olen pitänyt Lanettin neulomisesta, mutta nämä olivat kyllä jotain sekundakeriä. Jokaisessa kerässä oli silloin tällöin säikeiden välissä ylimääräisiä villanöttösiä kehräämättöminä. Olisin vielä langan väriset nötöt ymmärtänyt, mutta mustassa kerässä oli mustien nöttöjen lisäksi valkoisia ja harmaita. Vaaleanharmaassa oli mustia ja harmaita ja niin edelleen. Jokaisessa kerässä oli näitä ja lisäksi oli muutamia solmuja.


Projekti: Creekbed (Ravelry)
Ohje: Creekbed scarf by Stephen West (Knitty, First Fall 2011)
Koko: 200 cm x 34 cm
Lanka: 3 eri harmaata ja musta Sandnes Garn Lanett
Menekkki: 170 grammaa
Puikot: ChiaoGoo Red Lace 2,75 mm 100 cm pyöröpuikot
Fiilis: Aika komea ilmestys.

Malli itsessään on hyvin yksinkertainen, mutta Stephen Westille tyypilliseen tapaan nerokas. Kuvio on yksinkertainen. Minulla oli koko ajan neuleessa silmukkamerkit, sillä tämä kulki mukana julkineulontaneuleena ja en halunnut ajatella, missä kohdissa pitikään lisätä ja kaventaa. Jos neuloisin toisen, sen värit olisivat lähempänä toisiaan, mutta aika komea tuli näinkin. Tässä, kuten monessa muussakin Stephen Westin mallissa, värit ovat hyvin tärkeät ja niiden täytyy sointua toisiinsa hyvin. Toivottavasti lahjan saaja ei pidä tätä liian erikoisena käytettäväksi, mutta uskon, että tälle löytyy käyttöä.

----------------------------

Samaan syssyyn mainitsen, että neuloin jouluksi myös toisen huivin sivuttain. Creekbedin innoittamana tietenkin. Tavallinen helmineulekaulaliina oli hiukan tylsä, mutta edistyi vauhdilla sivuttain neulomisen ansiosta. Kokeilin kyllä muitakin malineuleita, mutta tummansinisessä, lähes tummanharmaassa eivät mallineuleet pääse esiin, joten päätin valita helmineuleen, jonka ansiosta kaulaliina on kaksipuolinen, mutta eds hiukan mielenkiintoinen neuloa. Ainoa ongelma on se, että mallitilkku valehteli aika pahasti ja kaulaliinasta tuli liian pitkä ja kapea. Vika oli tietysti mallitilkun neulojassa. Mallitilkku olisi kannattanut neuloa paljon suuremmaksi, mutta joku oli malttamaton. Jatkossa muistan mallitilkun tärkeyden. Tiheys heitti vähän liikaa ja aiheutti lähes metrin verran liikaa pituutta. Onneksi mittaa on kuitenkin sen verran vähän, että kaulaliinaa pystyy vielä käyttämään ja sivuttain tehty kaulaliina ei venähdä pituutta ja kapene samalla tavalla kuin lyhyeltä sivulta aloitetut kaulaliinat.


Projekti: Seed Stitch Scarf (Ravelry)
Ohje: Omasta päästä 440 silmukkaa.
Koko: 240 cm x 18 cm
Lanka: Tummansininen Rowan Felted Tweed DK
Menekkki: 150 grammaa
Puikot: ChiaoGoo Red Lace 2,75 mm 100 cm pyöröpuikot
Fiilis: Vähän tuli pitkä.

3 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Hienoja huiveja molemmat! Minä käytän myös silmukkamerkkejä luodessani paljon kerralla. Minäkin pidän Westin malleista samasta syystä. Yksi tosin vasta neulottuna, toinen jonossa.

Maikki kirjoitti...

Mainio huivi!

Enpä ole tainnut yhtään huivia tehdä sivuttain, ellei Annista sellaiseksi lasketa. Täytyypä laittaa malli korvan taakse! ;)

Judiuni kirjoitti...

Kiitos. Minäkin pidän kovasti Westin malleista. Seuraavaksi varmaan neulon Spectran, kunhan löydän Noro Silk Garen Sockille kaveriksi toisen langan.

Ennakkoluulottomasti vain kaulaliinoja sivuttain neulomaan!