lauantai 3. joulukuuta 2011

Vahvistettu tomaatti

Jatkan rästiin jääneiden projektien esittelyä. Nämäkin sukat valmistuivat joskus ... ööö ... syyskuussa!(?!!?) Hui kamala. Miten tällainen moka päässyt käymään? Kokeilin vahvistettua tomaattikantapäätä johonkin muuhun sukkaan ja siitä tuli aivan liian pieni. Nostetut silmukat vievät niin paljon leveyttä, että kantapää oli ainakin viisi numeroa pienempi kuin sama kantapää vahvistamattomana. Se yritys  meni purkuun, mutta ajatus siitä, että tämäkin pitäisi saada onnistumaan, jäi kytemään. Silmukoita lisäämällä pitäisi saada oikean kokoinen kantapää vahvistettuna. Cat Bordhin e-kirjaan ei ollut varaa, joten silmukoiden lisääminen piti kehittää omasta päästä.

Onneksi olen Ravelryyn kirjoittanut ylös millaiset sukat tein, muuten en osaisi sanoa mitään enää näin pitkän ajan jälkeen. Loin 72 silmukkaa ja neuloin 8 senttiä joustinneuletta ja sen jälkeen sileää neuletta. Lisäsin kantapäätä varten 12 silmukkaa ja jaoin silmukat jalkapöydälle 28 silmukkaa ja kantapäälle 28+28 silmukkaa. Luku 12 tuli varmaan siitä, että sain nätisti 28 silmukan kolmannekset. Värit asettuivat hauskasti kantapäihin ja korostavat sen rakennetta. Ylimääräiset silmukat kavensin heti kantapään jälkeen pois. Myös tämä vahvistettu kantapää on hyvin helppo eikä edellytä etukäteisvalmisteluina mitään silmukkamäärien laskua. Silmukat jaetaan kolmeen osaan ja sitten neulomaan. Kun tietää, mitä on tekemässä, ei tarvitse mitään ohjeita tämän kantapäämallin tekoon, mikä on mielestäni tomaatissa huikeinta.


Projekti: Padded Sweet Tomato Heels - take two (Ravelry)
Ohje: Padded Sweet Tomato Heel by Cat Bordhi
Koko: 43
Lanka: Siniharmaaraidallinen Austermann Step
Menekkki: 88 grammaa
Puikot: KnitPro Symfonie 2,25 mm 15 cm sukkapuikot
Fiilis: Vähän hassut, mutta kai nämä jollekin kelpaa.

Istuuko? No ei istu, mutta ei kai mikään sukka istu 7 numeroa liian suurena jalkaan. Täytyy joskus testauttaa kantapään istuvuus jollain isojalkaisemmalla. Neuloin nämä vain testisukiksi lankavarastosta kaivamallani langalla, sillä perhepiirin miehet on jo sukitettu muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Onneksi kaikilla on samankokoiset jalat, joten näille löytyy joskus vielä käyttäjä. Uskon kuitenkin näiden onnistuneen. Sukat ovat sopusuhtaisen näköiset ja oikeastaan aika hauskat.


Nyt tekisi taas mieli tuota Cat Bordhin e-kirjaa. Hinta ei ole täysin mahdoton ja olisihan siinä kymmenen sukkaohjetta ja silmukkamäärä- ja kokotaulukoita ja kaikenlaista lisätietoa. Kyllä se olisi varmasti 20 dollarin väärti.

5 kommenttia:

MariJ kirjoitti...

Ihanat sukat! :)

Judiuni kirjoitti...

Kiitos. :)

Neulisti kirjoitti...

Onpa jännä kantapää ja tosi kauniit värit.

Katija kirjoitti...

Tomaattikantapäätä en ole vielä kokeillut, mutta se näyttää kiinnostavalta. Pitää johonkin projektiin koittaa. Vahvistettunakin on kivan näköinen ja kivat on sukat muutenkin.

Näissä raidoittuvissa Step-langoissa on mun mielestä kivat värit. Tykkään tästäkin väristä kovasti. Ja meillä mieskin tykkää, kun kaikki kirjava omissa vaatteissa on kauhistus... :D

Tiina kirjoitti...

Toi kantapää näyttää kyllä tosikivalta, raitalanka passaa siihen mainiosti. Pitänee itsekin joskus kokeilla.